Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

ANALÜÜS Välisministeeriumi soolod vihastavad poliitikuid (1)

Copy
Pinged seoses Palestiina toetamisega ÜRO peaassambleel. Pildil (vasakult) Jonatan Vseviov, Margus Tsahkna, Eerik-Niiles Kross ja Marko Mihkelson.
Pinged seoses Palestiina toetamisega ÜRO peaassambleel. Pildil (vasakult) Jonatan Vseviov, Margus Tsahkna, Eerik-Niiles Kross ja Marko Mihkelson. Foto: Postimees

«Toetasime Põhja-Korea algatatud resolutsiooni,» ironiseerib riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson (RE), viidates eelmise nädala hääletusele Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni (ÜRO) Peaassambleel, kus Eesti toetas Iisraeli-vastast otsust.

Resolutsiooni üks algatajatest oli tõepoolest Põhja-Korea. «Hääletasime Põhja-Korea, Venemaa ja Iraaniga ning hääletasime teistmoodi kui Ameerika Ühendriigid, Saksamaa või Suurbritannia,» kritiseerib ka riigikogu Eesti-Iisraeli parlamendirühma liige Vadim Belobrovtsev (KE).

See on nüüd juba teine kord – esimest korda kevadel – kui Eesti välisministeerium on ÜROs läinud Iisraeli-vaenulike avalduste taha, mis on pehmelt öeldes kummaline ja halvemal juhul kahjustab Eesti huve. Tuleb just rõhutada välisministeeriumi rolli, sest nagu Eesti poliitikute reaktsioonid näitavad, pole tegu üleväljaotsusega. Valitsus ei ole selles osas otsust teinud, formaalselt muidugi ka ei pea. Peaminister Kristen Michal (RE) möönab lakooniliselt, et välisminister Margus Tsahkna (Eesti 200) on kutsutud valitsusse sellel teemal selgitusi andma.

Tagasi üles