Päevatoimetaja:
Tarvo Madsen

Balti kaitsekonverents keskendub Euroopa kaitsevõimele

Copy
Peaminister Kristen Michal
Peaminister Kristen Michal Foto: Tairo Lutter

Tallinnas algab teisipäeval iga-aastane kõrgetasemeline Balti kaitsekonverents, mis seekord keskendub Euroopa kaitsevõimele praeguses konfliktiderohkes julgeolekukeskkonnas.

«Venemaa sõda Ukrainas on muutnud julgeolekukeskkonna Euroopas väga keeruliseks. Konventsionaalne täismahus sõda on võimalik ja Euroopa ei ole selleks veel valmis hoolimata viimastel aastatel suurenenud tähelepanust kaitsevõimele,» ütles Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse (RKK) direktor Indrek Kannik.

Tänavuse Balti kaitsekonverentsi direktor ja RKK teadur Nele Loorents lisas, et üks olulisi aruteluteemasid on NATO kollektiivse heidutus- ja kaitsehoiaku tugevdamine, et Venemaale vastu seista ja neid vajadusel lahinguväljal võita.

«NATO suurenenud võimenõuded on Euroopa liitlastele ja nende kaitsetööstustele väljakutse: vaja on rohkem kaitseinvesteeringuid, aga ka loovaid lahendusi. Oma osa kaitsevalmiduse tõstmisel on ka Euroopa Liidul. Üks võtmeküsimus on kiirus: mida peaks Euroopa kohe tegema, et võtta vajadusel täielik vastutus oma maailmajao kaitsmise eest,» lausus Loorents.

Konverentsil esinevad peaminister Kristen Michal, kaitseminister Hanno Pevkur, kaitseväe ülem kindralmajor Andrus Merilo, Leedu kaitseväe ülem kindral Raimundas Vaikšnoras, Ukraina digitaliseerimise asekaitseminister Katerõna Tšernohorenko, Iisraeli reservväejuht Benjamin Ben Ari, Euroopa välisteenistuse asejuht Charles Fries, NATO peakorteri kaitseplaneerimise osakonna juht Karl Ford ning paljud teised kõrged sõjaväelased, ametnikud, mõttekodalased ja akadeemikud.

Järjekorras 18. Balti kaitsekonverentsile «Valmistume ebakindlaks tulevikuks: vapper Euroopa uues ohtlikus maailmas» on kutsutud üle 200 kõneleja ja külalise.

Tagasi üles