Päevatoimetaja:
Tarvo Madsen

SÜSTEMAATILINE PROBLEEM Transpordiamet eirab juba aastaid autokoolide liidu soovitusi (3)

Copy
Varasemalt on meedias käsitletud teemat, et riikliku sõidueksami tulemus oleneb palju eksamineerijast.
Varasemalt on meedias käsitletud teemat, et riikliku sõidueksami tulemus oleneb palju eksamineerijast. Foto: Sander Ilvest

Autokoolide liit peab transpordiameti koostatud liikluseksami küsimusi vigaseks ja nõuab ebapädevate ametnike vallandamist, transpordiameti kinnitusel vastavad küsimused aga seadusaktidele.

Liit väidab transpordiameti peadirektorile saadetud pöördumises: «Viimase kahe nädala jooksul võttis transpordiamet kasutusele ebakvaliteetsed eksamiküsimused, mille tagajärjel kukkusid eksamitulemused kuus kuni seitse korda alla tavalise taseme. Riikliku teooriaeksami küsimuste sõnastus on arusaamatu, uued joonised raskendavad vastamist ning osa küsimusi on süsteemi sisestatud valesti.» Samuti tõid nad välja, et uute küsimustega läbib eksami vaid kümme protsenti õpilastest. Varem oli see protsent umbes 70.

Autokoolide liidu juhatusse kuuluv liiklusekspert Juri Ess ütles, et probleem sai alguse juba transpordiameti mullusest hankest, mille tingimused olid tema sõnul segased. Eelmise, 2018. aasta hanke puhul valiti üks küsimuste koostaja – selleks osutus Ess ise –, seekord aga oli neid kolm. OÜ Teooria, Vitali Nester ja Ess koostasid riiklikuks teooriaeksamiks kokku 1200 küsimust.

Tagasi üles