Päevatoimetaja:
Sven Randlaid
6662387

Tsahkna: Eestist saab Internetivabaduse Koalitsiooni eesistuja

Copy
IT #arvuti #computer #infotehnoloogia #personaalarvuti #sülearvuti #klaviatuur #Windows #Wireless #Internet #@. Foto: Toomas Huik/Marsikaru OÜ
IT #arvuti #computer #infotehnoloogia #personaalarvuti #sülearvuti #klaviatuur #Windows #Wireless #Internet #@. Foto: Toomas Huik/Marsikaru OÜ Foto: TH

New Yorgis esmaspäeval toimunud Internetivabaduse Koalitsiooni (FOC) üritusel teatas välisminister Margus Tsahkna, et Eestist saab 2025. aastal koalitsiooni eesistuja.

Eesti eesmärk eesistujana saab olema esmajoones e-riigi ülesehitamise teadmiste jagamine ning seeläbi digilõhe vähendamisele kaasaaitamine.

«Tehnoloogia on toonud revolutsiooni selles, kuidas me omavahel suhtleme, infole ligi pääseme ja maailmaga lävime,» ütles välisminister Tsahkna New Yorgis. «Eestit tuntakse kui digiriiki, aga on oluline rõhutada, et oleme oma e-riigi üles ehitanud mitte üksnes tehnoloogia abil, vaid ka tuginedes sellistele väärtustele nagu avatus, läbipaistvus, juurdepääs informatsioonile ja kaasatus.»

Välisministri sõnul on Eesti jaoks oluline ka Internetivabaduse Koalitsiooni eesistujana tegutseda nende väärtuste au sees hoidmise nimel. «Inimestele peavad kehtima samasugused õigused ja reeglid nii veebis kui päriselus,» sõnas Tsahkna ja lisas, et need küsimused on eriti teravalt õhus seoses tehisintellektiga. «Tehisintellekt töötab inimkonna hüvanguks vaid siis, kui see võtab arvesse inimõigusi.»

Internetivabaduse tagamisega seotud väljakutsetega silmitsi seismisel on võtmetähtsusega rahvusvaheline koostöö ja Internetivabaduse Koalitsioon loob selleks väga hea platvormi.

Internetivabaduse Koalitsioon loodi 2011. aastal eesmärgiga kaitsta ja edendada maailmas internetivabadust ning kujundada sellest aluspõhimõttest lähtudes rahvusvahelisi otsuseid. Eesti on üks 15-st FOCi asutajaliikmest, nüüdseks on grupis 39 riiki.

Esmaspäeval osaleb välisminister veel Euroopa Liidu välisministrite kohtumisel, homme esineb ta sõnavõttudega multilateralismiteemalisel üritusel ja Ukraina-vastase agressiooni vastutuse sõprade grupi (Group of Friends of Accountability) üritusel. Toimuvad kahepoolsed kohtumised Põhja-Makedoonia, Aserbaidžaani, Alžeeria, Filipiinide välisministriga, Sambia tehnoloogia- ja teadusministriga ja ÜRO Elukeskkonnaprogrammi (UN Habitat) peadirektoriga. Samuti osaleb välisminister Tsahkna USA välisministri kutsel transatlantilisel õhtusöögil.

Tagasi üles