Päevatoimetaja:
Loora-Elisabet Lomp
5916 2730

Autokoolide liit: transpordiameti saamatus viis kaoseni (9)

Copy
Transpordiamet ja autokoolid ei ole pikka aega ühist keelt leidnud.
Transpordiamet ja autokoolid ei ole pikka aega ühist keelt leidnud. Foto: Tairo Lutter

Autokoolide liit teatas pressiteates, et neil on ametnike ebapädevusest villand ja nõuavad eksamite valdkonna ametnike tagasiastumist. Liidu sõnul viis transpordiameti saamatus teooriaeksamite vastuvõtmisel kaoseni.

«Viimase kahe nädala jooksul võttis transpordiamet kasutusele ebakvaliteetsed eksamiküsimused, mille tagajärjel kukkusid eksamitulemused kuus kuni seitse korda alla tavalise taseme. Riikliku teooriaeksami küsimuste sõnastus on arusaamatu, uued joonised raskendavad vastamist ning osa küsimusi on süsteemi sisestatud valesti (nt vastus kordab küsimust). Ka meedias avaldatud eksamiküsimuste näited viitavad juba selgetele probleemidele,» kirjutas liit saadetud teates. 

«Eksami läbimine kümne protsendi ringis ei ole tavapärane ega normaalne. Tegemist on erakordse juhtumiga Eesti ajaloos ja sarnast pretsedenti pole ka mujal Euroopas. Eelmine eksamiküsimuste uuendamine 2019. aastal mitmekordset sooritamise taseme langust kaasa ei toonud. Sõidukite juhtimisõiguse osakonna ametnikud aga probleemi ei näe, midagi teha ei kavatse ja süüdistavad autokoole.»

Liidu sõnul ei ole koolitajad muutunud 2024. aasta suve jooksul üleöö halvemaks, õppijad ei ole nädalaga muutunud kuus või seitse korda rumalamaks, õppevormid ja -platvormid ei ole kaotanud kvaliteeti. «Tegemist on konkreetsete ametnike ebapädevuse järjekordse ilminguga. Erialase hariduseta ja kogemusteta isik ei saa tegeleda teooriaeksami korraldamisega ainuüksi sel põhjusel, et ta on ametnik ja omab juhiluba,» lisatakse teates. 

«Oleme aastaid juhtinud tähelepanu tõsistele ja süsteemsetele probleemidele riiklike eksamite korraldamises, kuid tulemust see ei ole andnud. Seekord on aga olukorral kaugeleulatuvad tagajärjed. Juhi koolituse ja eksamineerimise protsess üle Eesti on peaaegu peatunud – teooriaeksamilt ei pääseta edasi sõidueksamile. Muu hulgas puudutab see kaitseväge ja ajateenijate väljaõpe on juba graafikust maas, mis põhjustab Eesti riigi julgeoleku seisukohalt tõsiseid probleeme.»

Täna avaldas Eesti Autokoolide Liit ametlikult protesti transpordiameti tegevuse kohta. Liit tegi pöördumise ameti peadirektorile, kus palutakse ja nõutakse muu hulgas, et transpordiamet:

loobub ringkaitsest, eemaldab esimesel võimalusel uued eksamiküsimused ja alustab põhjaliku siseauditi;

vabastab tööülesannete täitmisest ametnikud, kelle ebapädevus on viinud praeguse olukorrani.

Autokoolide liit teeb oma liikmetele ettepaneku mitte saata õppureid riiklikule teooriaeksamile, sest see ei kontrolli teadmisi ja toob vaid kulusid riigilõivu näol.

«Loodame, et seekord järgneb meie pöördumisele konstruktiivne ja kiire tegutsemine, et probleemid lahendada ning taastada autokoolide usaldus transpordiameti vastu,» kirjutas liit.

Märksõnad

Tagasi üles