Päevatoimetaja:
Alexandra Saarniit

Maailmakoristuspäeva tähistatakse ÜRO rahvusvahelise päevana

Copy
Maailmakoristuspäev Pärnu rannas (2023).
Maailmakoristuspäev Pärnu rannas (2023). Foto: Urmas Luik

Eestist alguse saanud maailmakoristuspäeva tähistatakse reedel esmakordselt ÜRO ametliku rahvusvahelise päevana.

Esimest ülemaailmset koristuspäeva tähistatakse Norras Tromsøs ja sellel osales videosilla vahendusel ka välisminister Margus Tsahkna. «Koristusaktsioonid on esimene oluline samm jäätmereostuse vähendamisel,» ütles Tsahkna. «Läbi üleilmse koostegutsemise on võimalik tagada liikumine puhtama tuleviku suunas.»

Välisministri sõnul on maailmakoristuspäeva saamine ÜRO rahvusvaheliseks päevaks suur tunnustus kõigile inimestele, kes on aastate jooksul koristuspäevadest osa võtnud.

Eelmise aasta sügisel esitas Eesti ÜRO Peaassamblee resolutsiooni, millega tehti ettepanek määrata 20. september ÜRO kalendris ülemaailmseks koristuspäevaks. Resolutsioon kutsuti ellu välisministeeriumi, kliimaministeeriumi ja MTÜ Let«s Do It World koostöös ning see võeti ÜRO Peaassambleel vastu mullu detsembris.

Maailmakoristuspäeva juured ulatuvad 2008. aastasse, mil Eestis toimus esimene «Teeme Ära!» koristuspäev. Alates 2018. aastast on maailmakoristuspäeva koristustalgutel osalenud üle 71 miljoni inimese 195 riigist üle maailma ja sellest on kujunenud maailma suurim keskkonnaliikumine.

Maailmas tekib igal aastal rohkem kui 2 miljardit tonni tahkeid olmejäätmeid ja praeguse trendi jätkudes kasvaks see hulk 2050. aastaks kahekordseks. Maailmakoristuspäev mängib olulist rolli inimeste mõttemalli muutuses seoses jäätmemajandusega ning annab panuse olmejäätmete keskkonnast eemaldamisse. Aastal 2023 koristati talgute käigus 205 000 tonni olmejäätmeid.

Tagasi üles