Päevatoimetaja:
Anu Viita-Neuhaus
(+372) 507 3066

Stoltenberg rõhutas usaldusväärse toetuse tähtsust Ukrainale

Copy
Jens Stoltenberg.
Jens Stoltenberg. Foto: Hannes P Albert/Scanpix

NATO peasekretär Jens Stoltenberg ütles neljapäeval oma kõnes Saksamaa Marshalli fondi üritusel, et Ukrainal ei saa olla püsivat julgeolekut ilma NATO liikmeks saamiseta ja mida usaldusväärsem on pikaajaline sõjaline toetus Ukrainale, siis seda kiiremini sõda lõpeb, vahendas meediakanal Ukrinform.

«Vene president Vladimir Putin usub, et suudab oma eesmärgid lahinguväljal saavutada ja meid on võimalik niiöelda ära oodata. Seetõttu jätkab ta oma jõhkrat sõda,» rääkis Stoltenberg.

«Ma ei usu, et me suudame lähiajal Putini meelt muuta. Aga ma usun, et me suudame tema arvutusi ja hinnanguid muuta. Ukrainale relvi juurde andes aitame Putini mõista, et ta ei saa jõuga seda, mida tahab. Paradoks on see, et mida rohkem relvi suudame Ukrainale tarnida, siis seda tõenäolisem on, et suudame saavutada rahu ja lõpetada sõja,» seletas Stoltenberg.

«Mida usaldusväärsem on pikaajaline sõjaline toetus Ukrainale, siis seda kiiremini sõda lõpeb,» jätkas peasekretär.

Stoltenberg lisas, et mistahes tulevast kokkulepet peab toetama tugev sõjaline abi Ukrainale ja usaldusväärsed julgeolekugarantiid, et tagada kestev rahu.

«Euroopas ei saa olla püsivat julgeolekut ilma stabiilse Ukrainata. Ja Ukraina jaoks ei saa olla püsivat julgeolekut ilma NATO liikmeks saamiseta. NATO uks on avatud. Ukraina ühineb,» toonitas Stoltenberg.

Stoltenberg hoiatas enne seda lahkumiskõnes Ühendriike ja Euroopat isolatsioonipoliitika eest, mis on seotud Donald Trumpi võimaliku Valgesse Majja naasmisega.

«Oleme kuulnud mõlemal pool Atlandit üleskutseid, et Ameerika ja Euroopa teed peaksid lahku minema,» ütles Stoltenberg.

«Lühiajalistele riiklikele huvidele keskendumine pikaajalise koostöö asemel ei tule meile kasuks. Isolatsionism ei hoia kedagi turvalisena,» sõnas peasekretär.

Tagasi üles