Päevatoimetaja:
Anu Viita-Neuhaus
(+372) 507 3066

Rumeenias algatati Ukraina merejalaväelastele koolituskeskuse loomine

Copy
Rumeenia president Klaus Iohannis.
Rumeenia president Klaus Iohannis. Foto: HOLLIE ADAMS/Scanpix

Rumeenia president Klaus Iohannis taotles kolmapäeval parlamendi heakskiitu Rumeenia pinnale koolituskeskuse rajamiseks, mis aitaks välja õpetada Ukraina merejalaväelasi, vahendas Euractivi informatsiooni uudistekanal Ukrinform.

Kirjas parlamendile tõstis Iohannis esile hiljutisi arenguid Venemaa sõjas Ukraina vastu.

«Need arengud rõhutavad vajadust intensiivistada ja mitmekesistada Ukraina relvajõudude väljaõpet,» kirjutas riigipea.

Rumeenia haldab mereõpperajatist ja toetab Ukraina merejalaväe väljaõpet oma olemasolevate võimaluste piires. Rahvusvahelise üldsuse panustamine aitab tagada rajatise toimimise. Samas Ühendkuningriik eraldab täieliku rahastamise ja planeerimistoetuse selle esialgseks arendamiseks.

Rajatis töötab plaanide kohaselt vähemalt kaks aastat. Rumeenia jätab endale õiguse oma kohustusest taganeda mistahes hetkel väljaõppeprotsessi jooksul või kokkulepitud perioodi lõpus.

Ukraina välisminister Andrii Sõbiha külastas kolmapäeval Rumeeniat. Tegemist oli tema esimese ametliku välisvisiidiga pärast ametisseastumist kuu alguses.

NATO liige Rumeenia sõlmis juunis Ukrainaga julgeolekuleppe ja on lubanud saata Kiievile õhutõrjesüsteemi Patriot.

Venemaa on kogu täiemahulise sõja jooksul korduvalt sihikule võtnud Ukraina sadamataristu Ukrainat ja Rumeeniat eraldaval Doonau jõel. Venemaa droonirusud on korduvalt Rumeenia pinnale kukkunud.

Tagasi üles