Päevatoimetaja:
Anu Viita-Neuhaus

Eesti hääletas väärtuspoliitikast lähtudes ÜRO Peaassambleel Palestiina okupatsiooni lõpetamise poolt (3)

Copy
Kuigi ÜRO resolutsioonid ei ole rahvusvahelise õiguse järgi õiguslikult siduvad, näitavad need riikide seisukohti.
Kuigi ÜRO resolutsioonid ei ole rahvusvahelise õiguse järgi õiguslikult siduvad, näitavad need riikide seisukohti. Foto: Laura Brett/ZUMA Press Wire/Scanpix

Eesti hääletas kolmapäeval Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni (ÜRO) Peaassambleel resolutsiooni poolt, mis toetab Palestiina aladel Iisraeli okupatsiooni lõpetamist. Tänavu suvel avaldas Rahvusvaheline Kohus (ICJ) arvamust, et Iisraeli okupatsioon Palestiina aladel on ebaseaduslik. Seetõttu esitas Palestiina nüüd resolutsiooni, toetudes ICJ arvamusele, et kutsuda üles Iisraeli okupatsiooni lõpetama.

Välisminister Margus Tsahkna (Eesti 200) ütles, et Eesti on välispoliitikas olnud alati seisukohal, et rahvusvaheline õigus ja kord peavad püsima, mistõttu toetab Eesti eeskätt Rahvusvahelist Kohust ja Rahvusvahelist Kriminaalkohust. «Tänapäeval ei ole võimalik jääda kuhugi halli tsooni mitte midagi tehes, vaid me peame seisma rahvusvahelise õiguse põhimõtete eest,» sõnas Tsahkna. Seetõttu otsustas Eesti ka resolutsiooni toetada.

Tsahkna sõnul on Eestil vaja olla rahvusvahelise õiguse teemadel eeskõneleja, ning seda eelkõige Ukraina-vastases agressioonis. «Need on meie rahva ja riigi jaoks eksistentsiaalsed küsimused. Siin ei tohi olla mingeid topeltstandardeid,» ütles Tsahkna.

Tagasi üles