Päevatoimetaja:
Anu Viita-Neuhaus

ELi kõrgeks välisesindajaks pürgiv Kaja Kallas riigikogus ettekannet ei tee (2)

Copy
Riigikokku Kaja Kallasel lähiajal asja ei ole, küll aga peab ta lähiajal minema Euroopa Parlamenti kuulamisele.
Riigikokku Kaja Kallasel lähiajal asja ei ole, küll aga peab ta lähiajal minema Euroopa Parlamenti kuulamisele. Foto: John Thys/pool

Kuigi riigikogu kodu- ja töökorra seadus näeb ette, et Euroopa Komisjoni voliniku kandidaat peaks tegema ka ettekande oma koduriigi parlamendis, siis Euroopa Liidu (EL) kõrge välisesindaja kohale pürgiv Kaja Kallas (RE) seda riigikogus ei tee.

Miks? Põhjus seisneb riigikantseleist ning riigikogu kantseleist Postimehele tulnud selgituse järgi selles, et Kallas ei ole tavapärane volinik, kelle vastav liikmesriik komisjonile kandidaadiks esitab. Nimelt ei esitanud Kallast kandidaadiks mitte vabariigi valitsus, nagu tehti viis aastat tagasi Kadri Simsoniga (KE) või enne seda Andrus Ansipiga (RE), vaid Euroopa Ülemkogu.

Seega põhjus, miks Kallas ei tule riigikogu ette ettekannet tegema ning niinimetatud siseriiklikest protseduuridest pääseb, seisneb selles, et tema kandidatuur lepiti kogu Euroopa Ülemkogus, üleeuroopalise poliitilise kokkuleppega. Sellise järelduseni riigikantselei oma õiguslikus analüüsis jõudis.

Tagasi üles