Päevatoimetaja:
Liisa Ehamaa

Liiklusteooria eksami küsimused uuenesid

Copy
ARKi autod. Sõidueksam.
ARKi autod. Sõidueksam. Foto: Sander Ilvest

Alates neljapäevast saab lahendada B-kategooria sõidukijuhtide liiklusteooria eksami uuendatud ja kaasajastatud küsimusi.

Transpordiametist öeldi, et küsimuste uuendamise eesmärk oli eeskätt kaasajastamine. Samuti sooviti need muuta kategooriate põhisemaks. Nii teooriaeksamite küsimuste arv kui ka küsimuste juures olevate visuaalide arv on kasvanud. Visuaalide värvilahenduste valimisel on arvestatud inimestega, kellel on raskusi teatud värvide eristamisega. Sellel eesmärgil on visuaalidel markeeritud ka eksamisõidukid.

Teooriaeksam ei ole keerulisemaks muutunud. Küsimused põhinevad juba kehtival õigusruumil, mis küsimuste uuendamise eel ega tagajärjel ei ole muutunud. Teooriaeksami kord ei ole samuti muutunud. Kehtima jäid senised kriteeriumid nagu aeg, iga kategooria testi küsimuste arv.

Rohkem reaalseid liiklusolukordi

Transpordiameti sõidukite juhtimisõiguse osakonna juhataja Ave Smirnov rääkis, et nad soovisid, et uuendatud küsimused ja visuaalid vastaksid rohkem reaalsetele liiklusolukordadele ning oleksid eksami sooritajatele selgelt arusaadavad.

«Eksamiküsimuste raskusaste ei ole muutunud ning eksami edukaks sooritamiseks on kõige olulisem ikka õppida enne eksamile minekut ning liiklemiseks vajalikud reeglid endale selgeks teha,» ütles Smirnov.

Tööd teooriaeksami küsimuste kategooriate põhisemaks muutmisega veel jätkuvad. Plaanis on muuta ka üldiseid liiklusreegleid puudutavate küsimuste visuaale sobivaks erinevatele kategooriatele. Näiteks üks ja sama liiklussituatsioon: B-kategooria teooriaeksami puhul on liiklussituatsioonis kujutatud sõiduauto ja C-kategooria teooriaeksami puhul on liiklussituatsioonis kujutatud veoauto.

Rasketehnika teooriaeksamitel on uued küsimused kasutusel 12. septembrist, A-kategooria sõidukijuhtide liiklusteooriaeksamitel on plaanis uued küsimused kasutusele võtta alates 30. septembrist.

Juhi eksamineerimine algab liiklusteooria eksami sooritamisega, tegemist on ennekõike teadmiste kontrolliga.

Liiklusteooria eksam koosneb 30–50 küsimusest vastavalt kategooriale, mille juhtimisõigust taotletakse. Küsimuste seas on nii liiklusreeglite, liiklusohutuse, liikluspsühholoogia kui ka sõiduki tehnoseisundi ning muude valdkondadega seotud küsimusi.

Kuni 30 küsimuse puhul on lubatud teha kuni neli viga, nendest liiklusohutust käsitlevates teemades on lubatud teha üks viga. 

Rohkem kui 30 küsimuse puhul on lubatud teha kuni viis viga, nendest liiklusohutust käsitlevates teemades on lubatud teha üks viga. 

Liiklusteooriaeksami sooritamiseks ettenähtud aja lõppemisel loetakse vastamata jäänud küsimused valesti vastatuks. Vastustega on võimalik tutvuda ainult peale teooriaeksami lõppu. 

Pärast eksami sooritamist saab büroos koheselt broneerida endale sõidueksami aja. 

Edukalt sooritatud liiklusteooriaeksami tulemus on kehtiv 12 kuud arvates liiklusteooriaeksami sooritamise päevast.

Tagasi üles