Päevatoimetaja:
Liisa Ehamaa

Kanadele koidab puuriajastu lõpp (8)

Valgamaal Tagula külas asub üks Eesti suurimad lindlaid. Linnu Talu OÜ kanalates siblib 100 000 kana. Õrrekanalates elavad neist peaaegu pooled linnud, aga keeld pidada munakanu puuris tähendab pereettevõttele suuri investeeringuid. 
Valgamaal Tagula külas asub üks Eesti suurimad lindlaid. Linnu Talu OÜ kanalates siblib 100 000 kana. Õrrekanalates elavad neist peaaegu pooled linnud, aga keeld pidada munakanu puuris tähendab pereettevõttele suuri investeeringuid. Foto: Arvo Meeks

Regionaal- ja põllu-majandusministeerium plaanib keelata 2026. aastast puurikanalate rajamise ning 2035. aastast kogu Eestis munakanade puurides pidamise. Tootjatele tähendab see korralikku väljaminekut, tarbijale aga munade hinna tõusu.

«Tegeleme praegu väga tõsiselt loomakaitse teemadega ja see on üks neist,» ütles regionaal- ja põllumajandusminister Piret Hartman (SDE). Arutelud munakanade puuris pidamise keelamise üle on käinud juba mitu aastat. Ministri sõnul on teemat põhjalikult lahatud, korraldatud arutelusid lindlate pidajate ja loomakaitseorganisatsioonidega ning uuritud ka rahvusvahelisi kogemusi.

«Tahame muudatused ellu viia meie ettevõtteid ja toidujulgeolekut ülemäära kahjustamata,» mainis Hartman.

Nädala alguses rõhutas riigikogu maaelukomisjoni esimees Urmas Kruuse (RE), et toidutootjad ei tohi muudatuste tõttu kannatada.

Tagasi üles