Päevatoimetaja:
Liisa Ehamaa

ERR ja Levira lisanduvad elutähtsate teenuste hulka

Copy
23.07.2021, Tallinn. ERR logo pildistatuna läbi puuokste. Foto Madis Veltman, Postimees
23.07.2021, Tallinn. ERR logo pildistatuna läbi puuokste. Foto Madis Veltman, Postimees Foto: Madis Veltman

Riigikogus kolmapäeval teise lugemise läbinud hädaolukorraseaduse eelnõuga lisanduvad elutähtsa teenuse osutajate ringi ka Eesti Rahvusringhääling (ERR) ja AS Levira.

Muudatusega tugevdatakse riigi toimetulekut ja tagatakse info edastamine ka kriisioludes. «Elutähtsate teenuste toimepidevus peab olema tagatud igal ajal, sest sellest sõltub elanikkonna toimetulek ning valmisolek ohtudele reageerida,» ütles riigikaitsekomisjoni liige Kristo Enn Vaga.

Vaga sõnul plaanib parlament hädaolukorraseaduse muutmisega lisada elutähtsa teenuse osutajate hulka ka rahvusringhäälingu infoedastuskanalid ja selleks vajaliku ringhäälinguvõrgu teenuse, mida tagab AS Levira.

«Kriiside ajal on usaldusväärse info edastamine võtmetähtsusega. Riigi roll on tagada katkematu info liikumine, et inimestel oleks kindlus just eriti kriitilistel hetkedel,» rõhutas Vaga. Täiendavalt lisatakse elutähtsate teenuste nimekirja ka lennuväljade, aeronavigatsiooniteenuse, avaliku raudtee ja sadamate toimimine, toidu ja ravimitega varustamine ja perearstiabi toimimine.

Peagi jõuab Vaga sõnul riigikokku arutusele ka valmisolekuseadus, mis määratleb paremini kogu kriisijuhtimise mehhanismi. «Selle eelnõu rakendamine on samm Eesti ettevõtete suurema kriisikindluse suunas. Seni on elutähtsa teenuse toimimise õigusruum asümmeetriliste ohtude ja sõjalise kaitse kontekstis olnud pealiskaudne. Eelnõu rakendamine rõhutab ka sellisteks ohtudeks valmistumise tähtsust,» rääkis Vaga.

Tagasi üles