Päevatoimetaja:
Liisa Ehamaa

Kommunismiohvrite mälestusmuuseum saavutas täiskõrguse

Copy
Merekindlus sai nurgakivi.
Merekindlus sai nurgakivi. Foto: Andres Raudjalg

Tallinnas Patarei merekindluses esimese etapina valmiv kommunismiohvrite mälestusmuuseum sai kolmapäeval nurgakivi ja ühtlasi toodi alla sarikapärg.

5000-ruutmeetrise üldpinnaga muuseum avatakse 2026. aasta 14. juunil. Samal ajal töötab US Real Estate kompleksi järgmise etapi ehituse ettevalmistamisega. Lisaks muuseumile arendab US Real Estate hoone merepoolsele küljele 310-meetrise promenaadi, mis ühendab omavahel Kalaranna kvartali ja Noblessneri ning avab sellega linna merele.

Muinsuskaitse all olev suuremahuline ja keerukas kompleks rekonstrueeritakse ning osaliselt konserveeritakse. Esimese etapina valmib rahvusvaheline kommunismiohvrite mälestusmuuseum. Muuseumi sisearhitektuuri lõid KOKO Arhitektid ja ehituspartneriks on Bildgren Ehitus. Muuseumi üürnik on Riigi Kinnisvara AS, muuseumi opereerib Eesti Mälu Instituut. Püsiekspositsiooni loovjuht on Martti Helde.

Valitsuse otsustas 2018. aasta 26. aprillil asutada rahvusvahelise kommunismiohvrite mälestusmuuseumi, mille rajavad Eesti Mälu Instituut koostöös justiitsministeeriumiga.

«Patarei muuseum saagu olema koht, mis räägib kommunismikuritegudest maailmas kõige mõjusamalt, nii et külastajad lahkuvad sealt siiani varitsevaid kommunismiohte märkavatena ning hea usuga inimestesse ja inimlikkusesse. See muuseum saab rääkima nii eestlaste kui meie naabrite, aga ka ülejäänud maailmajagude lugu kannatustest kommunismi inimvaenulikkuse all,» ütles justiits- ja digiminister Liisa Pakosta.

US Real Estate juhatuse esimehe Gert Jostovi sõnul valmib kogu kompleks kõige varem 2027. aasta teises pooles. «Hetkel käivad läbirääkimised mitme maailmatasemel 5-tärni hotellibrändi esindajaga, kelle tähelepanu on ainulaadne hoone köitnud. Loodetavasti lähevad need edukalt. Lisaks hotellile tulevad kompleksi jätkuvalt ka kodud, kohvikud ja kaubandus,» lausus Jostov.

Tagasi üles