Päevatoimetaja:
Anu Viita-Neuhaus

GALERII Patarei merekindluses peeti sarikapidu

Copy

Täna peeti Patarei merekindlusesse rajatava muuseumi sarikapidu.

«Patarei Merekindlus on olnud tunnistajaks nii lootuse kui ka kannatuste ajaloole. Muuseumi rajamine on samm tulevikku, mis aitab mälestada ohvreid ja hoiab nende lood elus, et ajalugu ei korduks. Me loome paiga, kus inimesed saavad tajuda minevikku vahetumalt ja ehedamalt, et mõista ja kaasa tunda. See on meie kohustus nii mineviku kui ka tuleviku ees,» ütles US Invest nõukogu esimees Urmas Sõõrumaa. Ta lisas: «Minu isiklik soov on taastada kompleksi osana ka algsest ajast pärit kabel, et kõigil oleks väärikas koht, kus neid mälestusi austada. Patarei Merekindlus on olnud palju enamat kui vangla või sõjaväerajatis – see on märgiline paik, kus kohtub ajalugu ja tulevik.»

Vabariigi Valitsuse otsustas 26. aprillil 2018 asutada rahvusvahelise kommunismiohvrite mälestusmuuseumi, mille rajavad Eesti Mälu Instituut koostöös justiitsministeeriumiga.

«Patarei muuseum saagu olema koht, mis räägib kommunismikuritegudest maailmas kõige mõjusamalt, nii et külastajad lahkuvad sealt siiani varitsevaid kommunismiohte märkavatena ning hea usuga inimestesse ja inimlikkusesse. See muuseum saab rääkima nii eestlaste kui meie naabrite, aga ka ülejäänud maailmajagude lugu kannatustest kommunismi inimvaenulikkuse all,» ütles justiits- ja digiminister Liisa Pakosta.

Muinsuskaitse all olev suuremahuline ja keerukas kompleks rekonstrueeritakse ning osaliselt konserveeritakse. Esimese etapina valmib rahvusvaheline kommunismiohvrite mälestusmuuseum. Muuseumi sisearhitektuuri lõid KOKO Arhitektid ja ehituspartneriks on Bildgren Ehitus. Muuseumi üürnik on Riigi Kinnisvara AS, muuseumi opereerib Eesti Mälu Instituut. Püsiekspositsiooni loovjuht on Martti Helde.

«On hea näha, et terve põlvkonna kestnud ootus ja aastatepikkune töö kommunismiohvrite muuseumi rajamiseks on jõudnud märgilise verstapostini ning juba paari aasta pärast saab see elamata jäänud elude pelgupaik täita muuseumina oma kohust nii kunagiste ohvrite kui meie tuleviku ees – teadvustada, harida ja seista selle eest,et taolised koledused ei korduks,» lausus Eesti Mälu Instituudi juhatuse liige Martin Andreller, kes on muuseumi idee üks eestvedajatest.

Patarei Merekindluses esimese etapina valmiv kommunismiohvrite mälestusmuuseum sai täna nurgakivi ja toodi alla sarikapärg.

Lisaks muuseumile arendab US Real Estate hoone merepoolsele küljele 310-meetrise promenaadi, mis ühendab omavahel Kalaranna kvartali ja Noblessneri ning avab sellega linna merele.

5000-ruutmeetrise üldpinnaga muuseum avatakse 14. juunil 2026.

«Merekindlust ostes saime kaasa kohustuse 2026. aastaks ehitada välja muuseum ning ülejäänud kindlus konserveerida. Oleme sellest plaanist tänaseks ees ning juba 2025. aasta suvel on lubatud maht valmis. Kogu kompleksi varaseim valmimine saab olla aga 2027. aasta teises pooles. Hetkel käivad läbirääkimised mitme maailmatasemel 5-tärni hotellibrändi esindajaga, kelle tähelepanu on ainulaadne hoone köitnud. Loodetavasti lähevad need edukalt. Lisaks hotellile tulevad kompleksi jätkuvalt ka kodud, kohvikud ja kaubandus, mida kõik linnaelanikud saavad nautida,» sõnas US Real Estate juhatuse esimees Gert Jostov.

US Real Estate on Urmas Sõõrumaale kuuluv kinnisvaraettevõte, mille portfellis on üle 100 000 m2 üüritavat pinda ja üle 200 000 m2 arenduses olevat pinda. Ettevõte omab äri-, haridus- ja spordikinnisvara ning arendab terviklikke äri- ja elukeskkondasid, sh Patarei Merekindlus, Golden Gate, Park Tondi, Rotermanni kvartal. Ettevõtte kinnisvaraportfelli koguväärtus on üle 300 miljoni euro.

Üritusel astusid üles laulja Liisi Koikson, multiinstrumentalist Marti Tärn ja muusikaprodutsent, DJ Sander Mölder.

Tagasi üles