Päevatoimetaja:
Liisa Ehamaa

Venemaal esinenud Rein Müllersonilt võeti emeriitprofessori staatus (12)

Copy
Rein Müllerson Krimmi televisioonis.
Rein Müllerson Krimmi televisioonis. Foto: Ekraanitõmmis

Tallinna Ülikooli senat võttis esmaspäeval ära emeriitprofessori staatuse Rein Müllersonilt, kes esines tänavu suvel ettekandega Venemaa justiitsministeeriumi korraldatud konverentsil.

Oma otsuses tugines senat sellele, et professor Müllerson tegi konverentsil osaledes koostööd Venemaa riiklike institutsioonidega, eirates seeläbi Tallinna Ülikooli (TLÜ) ja teiste Eesti kõrgkoolide ühiselt kokku lepitud põhimõtteid agressorriigiga koostööd mitte teha, ning põhjustas sellega ülikoolile mainekahju.

TLÜ on alates 2022. aasta 28. veebruarist katkestanud koostöö Venemaa asutuste ja organisatsioonidega ning mõistnud hukka Venemaa alustatud sõjalise rünnaku sõltumatu Ukraina riigi vastu.

TLÜ kommunikatsioonijuht nentis, et hoolimata üldisest seisukohast osales professor Rein Müllerson juunis Venemaa Föderatsiooni justiitsministeeriumi korraldatud konverentsil ettekandega, millele järgnes esinemine koos Venemaa juhtivate poliitikutega.

«Kuigi akadeemiline vabadus annab ülikooli liikmetele võimaluse ilma administratiivse sekkumiseta tõstatada ja arutada ka avalikkuse jaoks ebapopulaarseid või mõistetamatuid seisukohti, siis selle kasutamine peab olema tasakaalus vastutusega, mida me kanname ülikooli liikmete ja kodanikena,» kommenteeris senati otsust TLÜ rektor Tõnu Viik.

«Tahan rõhutada, et ülikooli senat austab akadeemilise vabaduse printsiipi ega sanktsioneeri kedagi poliitiliste seisukohtade eest. Küll aga tuleb austada ülikooli vastu võetud otsuseid ja kokkuleppeid ning praegusel juhul nägi senat, et professor Müllerson eiras ülikooli kokkulepet koostöö kohta Venemaa institutsioonidega,» lisas Viik.

Juulikuus kommenteeris Müllerson, et see, et lääs ei pea Venemaad õigusriigiks, ei ole talle mingisugune korraldus ja ta mõtleb oma peaga. «Meie suur muusik ja dirigent Andres Mustonen käis Venemaal – mina armastan tema muusikat –, ta lasti siis lahti. See on minu arvates rumalus,» leidis Müllerson. «Tühistamist ei teinud rahvas, vaid seda tegi mingisugune eliit. 90 protsendil rahvast ei ole sooja ega külma minu käigust Venemaale või Mustoneni esinemisest.»

Postimees vahendas juuli alguses, et TLÜ ühiskonnateaduste instituudi emeriitprofessor Rein Müllerson esines Venemaal Peterburis rahvusvahelisel õigusfoorumil. Müllerson osales konverentsil suurel laval koos Venemaa ekspresidendi ja julgeolekunõukogu aseesimehe Dmitri Medvedeviga. Tervet foorumit rahastas Venemaa Föderatsiooni justiitsministeerium.

Tagasi üles