Päevatoimetaja:
Margus Martin

VIDEO Riigikogu kuulas ära õiguskantsleri aastaülevaate

Copy

Riigikogu kuulas teisipäevasel istungil ära õiguskantsleri ülevaate õigustloovate aktide kooskõlast põhiseadusega ja muude õiguskantslerile seadusega pandud ülesannete täitmisest ning lõpetas ühe eelnõu esimese lugemise.

Õiguskantsler Ülle Madise ütles oma ettekandes, et õiguskantsleri ametkond kohtas möödunud ülevaateaastal hulganisti ametnikke ja rahvaesindajaid, kes teevad oma tööd täpselt nii, nagu peab: pühendunult, väärikalt, oma võimu ja vastutust mõistes. Küll aga tuleb tema sõnul möönda, et ametnike töö nii-öelda eesliinil muutub üha raskemaks.

«Pean silmas just neid ametnikke, kellega inimene vahetult kokku puutub: neid, kes peavad andma ehituslube, keskkonnalube, minema kuriteopaigale ja nii edasi. Oleme märganud, et iga suure kärpimise ja koondamisega – ja neid käib meil ju peaaegu üle aasta – hõrenevad read just seal ja kasvab tööstress just seal. Samal ajal kulub igasugusele arengu kavandamisele, tulemuse mõõtmisele, igat laadi asendustegevusele ohtralt töötunde ja raha,» nentis ta.

Madise sõnul on need sageli palju nõudlikumad ja palju enamat kompetentsi nõudvad töölõigud kui asendustegevusega koormatud ametnikul nii-öelda kõrgemal pool ja kõrgema tasu eest. «Ja just see, mis toimub seal eesliinil, määrab selle, kuidas inimesed suhtuvad meie oma riiki, meie Eestisse,» ütles ta.

Madise märkis, et võib-olla on viimane aeg jätta riigiasutustes tegemata kõik, mis ei ole rahva teenimiseks otseselt vajalik. «Piirdudagi ka seadustes selgete, arusaadavate ja läbimõeldud sätetega, seletuskirjas ausa mõjuanalüüsiga, kus vähegi saab, loobuda mõõdikutest, aruannetest, arengukavadest. Asi on selles, et need ei loo ei õiglustunnet ega kindlustunnet,» sõnas ta.

Õiguskantsler rõhutas, et kõikide ametnike ülesanne peab olema teenida inimest, lahendada tema probleem, et Eestis oleks lihtne kasvatada lapsi, võimalik saada väärikalt vanaks, teha meelepärast tööd, tegeleda ettevõtlusega, ehitada kodu ning majandada maad ja metsa. «See on peamine. Mõõtmised, kavandamised, kõik see muu on teisejärguline. Kui raha ja aega on, miks mitte. Aga olen aru saanud – ka meie töö näitab seda –, et raha ja aega ei ole,» ütles Madise oma ettekandes.

Õiguskantsleri ülevaade käsitleb õiguskantsleri ametkonna tööd eelmise aasta 1. septembrist kuni tänavu 31. augustini, hõlmates laia teemaderingi alates maksudest, pangandusest, jälitustegevusest ja keskkonnakaitsest kuni laste ja noorte õiguste, puuetega inimeste olukorra, sotsiaalhoolekande ja kontrollkäikudeni.

Läbirääkimistel võtsid sõna Anastassia Kovalenko-Kõlvart Keskerakonna, Hendrik Johannes Terras Eesti 200, Eduard Odinets Sotsiaaldemokraatliku Erakonna, Maris Lauri Reformierakonna ja Martin Helme Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsioonist. Isamaa fraktsiooni nimel võttis sõna Jaanus Karilaid.

Üks eelnõu läbis esimese lugemise

Riigikogus läbis esimese lugemise sotsiaalkomisjoni algatatud ravimiseaduse ja tervishoiuteenuste korraldamise seaduse muutmise seaduse eelnõu (458 SE), mille eesmärk on viia riigi tervishoiuvaru moodustamine, haldamine, uuendamine ja kasutuselevõtmine terviseametilt üle riikliku osalusega piirkondlikele haiglatele.

Muudatusega saab varude paiknemist hajutada ning ravimite ja seadmete roteerimisel nende aegumisest tekkivat kulu vähendada või vältida. Samuti lihtsustab varude piirkondlike haiglate juures paiknemine nende kasutuselevõtmist, kuna eelduslikult on kriisiolukorras ka ravikoormus suurim neis haiglates, kes kavandatavate muudatuste kohaselt varusid hoidma hakkavad. Seletuskirjas osutatakse, et piirkondlike haiglate koosseisus on varude haldamiseks vajaliku kogemusega spetsialistid.

Märksõnad

Tagasi üles