Päevatoimetaja:
Margus Martin
(+372) 507 3066

ÜRO: Haiti julgeolekumissiooni vähene rahastamine on vastuvõetamatu

Copy
Jamaica sõjaväelased ja politseinikud saabumas Haiti pealinna abistamaks võitluses kuritegelike jõukude vastu.
Jamaica sõjaväelased ja politseinikud saabumas Haiti pealinna abistamaks võitluses kuritegelike jõukude vastu. Foto: CLARENS SIFFROY/Scanpix

ÜRO peasekretär António Guterres ütles esmaspäeval uudisteagentuurile AFP, et rahapuudus rahvusvahelise julgeolekumissiooni jaoks Haitil on vastuvõetamatu, kui sõdade eest tasumiseks on see kergesti kättesaadav.

«Minu arvates on väga kummaline, et suhteliselt väikest politseioperatsiooni Haitil on nii raske rahastada. Pean silmas seda, et alati, kui on sõda, siis on raha alati igasuguste asjade jaoks saadaval,» sõnas Guterres.

USA välisminister Antony Blinken teatas eelmisel nädalal 45 miljoni dollari suurusest uuest humanitaarabipaketist Haiti võimudele vägivallast laastatud riigis.

Blinken kutsus teisi riike ühtlasi üles astuma samme uute stabiilsusjõudude rahastamiseks.

«Praegusel kriitilisel hetkel on vaja rohkem rahastust. Me vajame rohkem politseitöötajaid, et hoida ja täita selle missiooni eesmärke,» ütles Blinken pressikonverentsil haruldasel visiidil Kariibi mere riiki, kus võimutsevad kurjategijate jõugud.

Viimastel aastatel on kuritegelikud jõugud hõivanud umbes 80 protsenti pealinnast Port-au-Prince'ist.

Kaks kuud tagasi saabusid riiki Keenia juhitud rahvusvahelised politseijõud, mille missiooniks on muuhulgas olukorra stabiliseerimine pealinnas.

Blinken kinnitas oma visiidi ajal muu hulgas, et kutsub veel sel kuul kokku läbirääkimised maailmaorganisatsioonis, et tugevdada ÜRO Haiti julgeolekuoperatsiooni.

Tagasi üles