Päevatoimetaja:
Margus Martin
(+372) 507 3066

Blinken külastab Egiptust arutamaks jõupingutusi Gaza relvarahu üle

Copy
Antony Blinken.
Antony Blinken. Foto: Jose Luis Magana/Scanpix

USA välisminister Antony Blinken kõneleb sel nädalal Egiptuse võimuesindajatega Gaza relvarahuga seotud jõupingutustest, teatas esmaspäeval Ühendriikide välisministeerium.

«Välisminister Blinken külastab USA peamist liitlast, kes on mänginud vaherahuläbirääkimistel olulist rolli,» seisis teadaandes.

«Blinken kohtub Egiptuse ametnikega, et arutada käimasolevaid jõupingutusi relvarahu saavutamiseks Gazas, mis tagab kõigi pantvangide vabastamise, leevendab Palestiina rahva kannatusi ja aitab luua laiemat piirkondlikku julgeolekut,» ütles pressiesindaja Matthew Miller.

ÜRO peasekretär António Guterres ütles esmaspäeval uudisteagentuurile AFP, et miski ei õigusta Palestiina rahva kollektiivset karistamist, kui Iisrael jätkab pärast äärmusrühmituse Hamasi 7. oktoobri ulatuslikku terrorirünnakut sõda Gaza sektoris.

«Me kõik mõistame hukka Hamasi terrorirünnakud, samuti pantvangide võtmise, mis on rahvusvahelise humanitaarõiguse täielik rikkumine,» rääkis peasekretär.

«Kuid tõde on see, et miski ei õigusta Palestiina rahva kollektiivset karistamist ja see on see, mille tunnistajaks Gazas oleme,» lisas Guterres.

Hamasi juht Yahya Sinwar ütles varem päeval, et nende võitlejad on valmis pikaks kurnamissõjaks Iisraeli vastu.

«Me oleme valmistanud end ette pidama pikka kurnamislahingut,» ütles Hamasi juht.

Tema sõnul on Iraani teljele joondunud rühmitused Gaza sektoris, Iraagis, Liibanonis ja Jeemenis valmis murdma Iisraeli tahet.

Huthid ründasid pühapäeval haruldases raketirünnakus Iisraeli keskosa.

Juudiriigi armee teatel kukkus rakett Iisraeli keskosas lagedale alale ja keegi rünnakus kannatada ei saanud. Huthide sõnul oli rakett suunatud Iisraeli sõjaväerajatise vastu ja tabas sihtmärki.

Iisraeli parempoolne peaminister Benjamin Netanyahu lubas pühapäeval valitsuse istungil huthi mässulistele kätte maksta.

Tagasi üles