Päevatoimetaja:
Margus Martin

RMK sai ise tellida uurimise, kas RMK rikkus seadust või mitte (6)

Copy
Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjon arutles esmaspäevasel avalikul istungil riigikontrolli aruandes välja toodud probleeme RMK kestvuslepingutega puidumüügi kohta.
Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjon arutles esmaspäevasel avalikul istungil riigikontrolli aruandes välja toodud probleeme RMK kestvuslepingutega puidumüügi kohta. Foto: Kuvatõmmis

Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjonis tekitas hämmastust kliimaministeeriumi otsus lubada Riigimetsa Majandamise Keskusel (RMK) endal tellida uuring, kas RMK andis keelatud riigiabi.

Asjaolu, et RMK tellis ise analüüsi, kas RMK rikkus seadust või mitte, pani imestama erikomisjoni juhi Urmas Reinsalu (Isamaa). Erikomisjonile andis vastava info kliimaministeeriumi asekantsler Antti Tooming, tehes ülevaadet uurimisest, mille algatas kliimaministeerium koostöös rahandusministeeriumiga, et välja selgitada, kas riigikontrolli auditis välja toodud andmed RMK puidumüügi kohta alla turuhinna kvalifitseeruvad keelatud riigiabiks.

«Millal siis jõuate oma järeldustega, kas siis oli [keelatud riigiabi] või ei olnud, ka valmis saada?» küsis Reinsalu, paludes Toomingul vastav ülevaade anda.

Jõudsime sinnani, et mõistlik on alustada sellest printsiibist, et RMK kui potentsiaalne ebaseadusliku riigiabi andja – me praegu ei tea, et see oleks ebaseaduslik – siis tellimegi selle analüüsi ja sinna analüüsi lähteülesandesse andsid oma panuse nii kliima- kui rahandusministeerium.

Kliimaministeeriumi asekantsler Antti Tooming

«Me rääkisime alustuseks sisuliselt rahandusministeeriumiga läbi, et kas nemad on valmis mingi analüüsi tegema, alustama mingit menetlust,» selgitas Tooming. «Aga jõudsime sinnani, et mõistlik on alustada sellest printsiibist, et RMK kui potentsiaalne ebaseadusliku riigiabi andja – me praegu ei tea, et see oleks ebaseaduslik – siis tellimegi selle analüüsi ja sinna analüüsi lähteülesandesse andsid oma panuse nii kliima- kui rahandusministeerium. RMK tellib selle sõltumatu analüüsi ja [RMK juhatuse esimees] Mikk siin mainis ka, et see on homme (teisipäeval – Ü. H.) kuuldavasti nii-öelda avamisel ja siis aasta lõpuks peaksime saama selle vastuse sealt. See annab siis selle hinnangu, kas siin on ilminguid ebaseadusliku riigiabi puhul. Kui on, siis tuleb need järgmised sammud võtta.»

«Teie meelest oli siis kõige erapooletust avalikkuse jaoks tagavam loogika, et kui RMKd süüdistati võimaliku ebaseadusliku riigiabi andmises ehk Euroopa Liidu nõuete rikkumises, et siis RMK teeb selle analüüsi ja hindab, kas ta rikkus seadust või mitte ja siis teie saate selle aluseks, kuna olete kokku leppinud rahandusministeeriumiga, et see analüüs on siis õige?» küsis Reinsalu, avaldas imestust ja lisas, et rahandusministeerium oleks hoopis pidanud selle hinnangu andma.

Reinsalu küsimusele, milline minister sellise otsuse kliimaministeeriumis langetas, oli see endine, Kristen Michal (RE), või praegune, Yoko Alender (RE), jättis Antti Tooming vastamata. Milline firma uuringu teeb, Tooming ei maininud.

Kliimaminister kohale ei jõudnud

Riigieelarve kontrolli erikomisjon arutles esmaspäevasel avalikul istungil riigikontrolli aruandes välja toodud probleeme RMK kestvuslepingutega puidumüügi kohta.

Istungile oli kutsutud ka kliimaminister Yoko Alender (RE), kes aga vabandas mittetulekut ajapuudusega ning saatis ministeerium esindajana komisjoni ette asekantsler Toomingu.

Vastuseid andsid RMK juhatuse esimees Mikk Marran ja puiduturustusosakonna juhataja Ulvar Kaubi, riigikontrolli peakontrolör Ines Metsalu-Nurminen ja auditijuht Silver Jakobson.

Riigikontrolör Janar Holmi soovitusel võttis kliimaministeerium riigiabi küsimuse käsile.

Postimees kirjutas juulis, et riigikontrolli RMK puidumüügiaudit pani tegutsema rahandusministeeriumi, kelle ettepanekul ja riigikontrolör Janar Holmi soovitusel võttis kliimaministeerium riigiabi küsimuse käsile.

«Kliimaministeeriumi ja RMK koostöös on plaanis kestvuslepingute sõlmimise asjaolud üle vaadata ja analüüsida, milliseid täiendavaid kontrolltoiminguid on vaja teha. See hõlmab ka rahandusministeeriumi ettepanekul ja nendega koostöös riigiabi täiendava analüüsi võimalikkust,» selgitas Tooming siis Postimehele.

«Riigiabi teema on hästi kompleksne küsimus ja hindamine, kas see on keelatud või mitte, eeldab väga süsteemset otsavaatamist,» rõhutas ta. «Seal on eri kriteeriume, mille on ette andnud Euroopa Komisjon. Need peab läbi analüüsima. Öelda, kas tegu oli riigiabiga või ei olnud, me praegu kindlasti ei suuda.»

Riigikontrolli auditis välja toodud näide puidu müümisest eri ettevõtetele kuni kahekordse hinnavahega.
Riigikontrolli auditis välja toodud näide puidu müümisest eri ettevõtetele kuni kahekordse hinnavahega. Foto: Kuvatõmmis

Asekantsler Tooming on erinevalt riigikontrolör Holmist seisukohal, et RMK-le süüks pandav puidumüük alla turuhinna ja salalepete sõlmimine pole ebaseaduslikud: «Meie arusaam seni on olnud, et seal ei ole seadust rikutud.»

Rahandusministeeriumi halduspoliitika asekantsler Kaur Kajak sõnas, et riigikontrolli välja toodud RMK tehingute puhul on vaja välja selgitada, kas RMK puidumüügi puhul keegi kannatas kahju või sai ülemäärase eelise.

RMK ülevaade puiduhindade erinevusest puitu oksjonil ja kestvuslepinguga müües.
RMK ülevaade puiduhindade erinevusest puitu oksjonil ja kestvuslepinguga müües. Foto: Ülle Harju
Tagasi üles