Päevatoimetaja:
Lomely Mäe
(+372) 507 3066

USA ja Ühendkuningriik: Venemaa võib Iraaniga jagada tuumasaladusi

Copy
Iraani rakette kujutav plakat Teheranis.
Iraani rakette kujutav plakat Teheranis. Foto: Vahid Salemi / Scanpix

USA ja Ühendkuningriik tunnevad üha enam muret selle pärast, et Venemaa jagab Iraaniga salajast teavet ja tehnoloogiaid, mis võiks Iraani lähemale viia tuumarelva valmistamise võimekusele, vahendas meediakanalit Bloomberg uudisteväljaanne Ukrinform.

Venemaa võib seda teha vastutasuks selle eest, et Teheran varustab Moskvat Ukraina sõja jaoks ballistiliste rakettide ja droonidega.

Nii väitis Bloomberg, viidates asjaga kursis olevatele Lääne ametnikele, kelle hinnangul on Kreml viimastel kuudel suurendanud koostööd Teheraniga seoses Iraani ambitsioonidega hankida tuumarelvi.

USA ja Ühendkuningriigi ametnikud arutasid neid arenguid Washingtonis, kui Suurbritannia peaminister Keir Starmer kohtus Valges Majas president Joe Bideniga ja mõlemad kirjeldasid olukorda muret tekitavana.

Valge Maja riikliku julgeolekunõukogu pressiesindaja sõnul on Bideni administratsioon endiselt sügavalt mures Iraani tuumategevuse pärast. Biden on teinud selgeks, et USA on valmis kasutama kõiki riigi käsutuses olevaid vahendeid, et takistada Iraanil tuumarelva hankimist.

USA välisminister Antony Blinken andis hiljuti Londoni visiidi ajal mõista, et Venemaa vahetab Teheraniga tuumatehnoloogiat vastutasuks droonide ja rakettide eest.

«Venemaa jagab tehnoloogiat, mida Iraan taotleb – see on kahesuunaline tänav –, sealhulgas tuumaküsimustes, aga ka mõningast kosmoseinfot,» ütles Blinken.

«Iraan on saatnud Venemaale rakette, mida Ukraina vastu kasutatakse, ja USA kehtestab Teheranile selle eest järjekordsed sanktsioonid,» hoiatas Blinken.

«Venemaa on nüüdseks saanud nende ballistiliste rakettide tarne ja kasutab neid tõenäoliselt juba mõne nädala pärast Ukrainas ukrainlaste vastu,» ütles Blinken Londonis ajakirjanikele.

Lääneriikide hiljutised sanktsioonid Iraanile, mis kehtestati seoses väidetava rakettide Venemaale tarnimise eest, on ebaõnnestunud vahend Teherani poliitika mõjutamiseks, ütles laupäeval islamivabariigi välisminister Abbas Araghchi.

Suurbritannia, Prantsusmaa ja Saksamaa teatasid teisipäeval sanktsioonidest Iraani õhutranspordile, süüdistades Teherani ballistiliste rakettide tarnimises Venemaale kasutamiseks sõjas Ukraina vastu.

Iraan on korduvalt tõrjunud väiteid relvastuse saatmisest Venemaale ning lubas ka äsjastele sanktsioonidele vastata.

Suurbritannia kutsus kolmapäeval välja Iraani suursaadiku Londonis ja hoiatas teda, et islamivabariigi valitsus seisab silmitsi märkimisväärse reageeringuga, kui ta jätkab Venemaa varustamist rakettidega kasutamiseks Ukrainas.

USA rakendas samuti uusi sanktsioone Iraani vastu muu hulgas tegevuse eest Venemaa majanduse transpordisektoris, edastas teisipäeval Ühendriikide rahandusministeerium.

Neljapäeval kutsus Iraani välisministeerium välja nelja Euroopa riigi suursaadikud, et avaldada protesti sanktsioonide üle.

Tagasi üles