Päevatoimetaja:
Lomely Mäe
(+372) 507 3066

Borrell: Ukraina peab saama rünnata lennuväebaase kaugel Venemaal

Copy
Josep Borrell
Josep Borrell Foto: Diego RadaméS / Scanpix

Euroopa Liidu välispoliitikajuht Josep Borrell ütles, et Ukrainat tabavad iga päev sügavalt Venemaa seest alguse saanud raketi- ja droonirünnakud, mis hävitavad tsiviilinfrastruktuuri ja tapavad tsiviilelanikke, vahendas pühapäeval uudistekanal Ukrinform.

Seetõttu peab Ukraina suutma rünnata Venemaa territooriumil asuvaid lennuvälju ja stardipaiku.

Borrell kirjutas sellest oma ajaveebis Euroopa välisteenistuse veebisaidil seoses osalemisega Ambrosetti rahvusvahelisel majandusfoorumil, mis toimus septembri alguses Itaalias ja millest võttis osa ka Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.

«Zelenskõi tänas Itaaliat ja teisi partnereid nende pakutud õhutõrjesüsteemide eest, kuid neist ei piisa Ukraina tohutu territooriumi katmiseks. Eelkõige seetõttu, et Ukrainal ei ole endiselt volitusi rünnata neid lennuvälju ja stardipaiku sügaval Venemaa sees, kust need rünnakud alguse saavad. See võimaldab Vene agressoritel tuua Ukrainale karistamatult leina ja hävingut turvaliselt positsioonilt. Kui Ukrainal ei lubata rünnata kohti, kust rünnakud alguse saavad, siis jätkab Venemaa karistamatult Ukraina hävitamist,» seletas Borrell.

Välispoliitikajuht märkis, et president Zelenskõi sõnum foorumil peetud kõne ajal oli ühemõtteline: ukrainlased tahavad seda sõda lõpetada rohkem kui keegi teine, kuid mitte oma suveräänsuse hinnaga. Venemaa ei jätnud neile muud valikut, kui võidelda oma ellujäämise eest.

«Zelenskõi kirjeldas igapäevaseid drooni- ja raketirünnakuid haiglatele, koolidele, raamatukogudele ja eluhoonetele, mis tapavad igal õhtul tavalisi ukrainlasi. Ukraina riigipea rääkis maa-alustest varjenditest ja lastest, kes õpivad keldrites ja metroojaamades lugema ja kirjutama, sest neid on vaja kaitsta Põhja-Korea ja Iraani tarnitud rakettide ja droonide eest,» jätkas Borrell.

«Meie ehk Euroopa Liit oleme võtnud kohustuse teha kõik, mis vajalik, et aidata Ukrainal end kaitsta ja kaitse tähendab suutlikkust rünnakule tõhusalt reageerida. Minu arvates peaks Ukrainal olema võime võtta sihikule nende rünnakute allikas. Lüüa vibulaskjate pihta ja mitte ainult noolte. Seetõttu toetasin meie viimasel mitteametlikul välis- ja kaitseministrite kohtumisel Brüsselis Ukraina õigust võtta sihikule invasiooniga seotud olulised Venemaa sõjalised rajatised, kus nad ka ei asuks, kuna see on lubatud rahvusvahelise õigusega, mis ei peatu Venemaa piiril,» lisas Borrell.

Tagasi üles