Päevatoimetaja:
Anu Viita-Neuhaus

AVALDUS Keskerakond lahkub Euroopa liberaalsete parteide ühendusest (10)

Copy
Mihhail Kõlvart ja Jana Toom.
Mihhail Kõlvart ja Jana Toom. Foto: Sander Ilvest

Keskerakonna volikogu otsustas täna lahkuda Euroopa liberaalsete parteide ühendusest (ALDE). «Pärast põhjalikke erakonnasiseseid arutelusid oleme otsustanud ALDEst lahkuda, et viia erakonna poliitika Euroopas rohkem kooskõlla Eesti Keskerakonna programmiliste seisukohtadega, mis samas ei välista tulevikus koostööd kattuvates seisukohtades,» selgitati avalduses. 

Nimelt selgitab Keskerakond oma avalduses, et neile ei sobi ALDE suund, mis kaugeneb Keskerakonna programmilistest seisukohtadest.

«Tähelepanuväärne on, et ALDE üheks liikmeks on ka Reformierakond, kelle elluviidav poliitika Eestis ilmestab ka ALDE seisukohti. Nägemus majandust juhtivast «nähtamatust käest» ja «tasakaalus eelarvest» on toonud meid olukorda, kus majanduskasv asendub langusega ja sotsiaalne ebavõrdsus muutub julgeolekuriskiks,» kirjutas erakond avalduses. 

Keskerakond sedastas 2024. aasta Euroopa Parlamendi valimiste programmi avalõigus, et meie peamiseks välis- ja julgeolekupoliitiliseks eesmärgiks on Eesti riigi iseseisvuse ja sõltumatuse ning põhiseadusliku korra kaitsmine ning rahva jõukuse kasv. «ALDE seevastu toetab Euroopa föderaliseerumist ehk võimu koondamist Brüsselisse ja liikmesriikide otsustusõiguse vähendamist,» kirjutas erakond. 

«Keskerakond leiab, et Euroopa Liidu otsusprotsessis peaks jätkuvalt kehtima ühehäälsuse printsiip, sest ainult nii garanteerime, et Eesti inimeste huvisid ei hääletata maha. ALDE leiab oma viimases valimismanifestis, et ühehäälsuse nõudest tuleks välis- ja julgeolekupoliitikas loobuda. Meie hinnangul paneb see ohtu liikmesriikide, sealhulgas Eesti otsustusõiguse,» rõhutas Keskerakond. 

«Keskerakond leiab, et Euroopa Parlamendi valimisnimekirjad peaksid jääma riigipõhisteks. ALDE võitleb üleliiduliste hääletusnimekirjade eest, mis võõrandab inimesi demokraatiast ja kahandab meie võimalusi Eesti tuleviku asjus kaasa rääkida,» lisas erakond. 

Keskerakond toetab immigratsioonipoliitikat, mis kaitseb Eesti kultuuri ja demograafilisi eripärasid. Nende sõnul aga ALDE toetab liberaalset immigratsioonipoliitikat, sh teatud juhul migrantide ümberjagamist liikmesriikide vahel. «Keskerakond on oma riigikogu valimisplatvormides seadnud esikohale Eesti rahvaarvu kasvamise ja rõhutanud vajadust pöörata rohkem tähelepanu sündimusele. Eesti Keskerakond ei pea võimalikuks lahendada iibeprobleemi ainult läbi sisserände,» rõhutas erakonna volikogu avalduses. 

Jana Toom: Renew'sse ma jään! 

Jana Toom
Jana Toom Foto: Eero Vabamägi

Eurosaadik Jana Toom rääkis Postimehele, et volikogu hinnangul kattuvad ALDE punktid järjest vähem Keskerakonna programmiliste punktidega. Volikogus peetud arutelu oli pikk. «Otsustati lahkuda ALDEst, samas jättes endale võimaluse edasiseks koostööks seal, kus meie seisukohad kattuvad suuremas osas. Vaatame Euroopas ringi ja otsime endale uut poliitilist kodu,» kirjeldas ta. 

Täna ei räägitud liitumisest ECRiga? «Isegi ei mainitud seda, õnneks, ütlen ma,» vastas Toom. 

Te olete pikalt ALDE perekonda kuulunud. Kuidas te ennast tunnete? «Ma ütlesin, et ma ei lahku Renew fraktsioonist. Seal on 77 liiget, kellest 42 liiget kuuluvad ALDE erakondadesse ja teised kuuluvad Euroopa Demokraatidesse või Rahvaparteisse. Issanda loomaaed on kirju ja Renew on ka kirju. Sinna ma jään, siin ei ole ka küsimust,» rõhutas Toom. Eurosaadikul on ideid, millisesse erakonda võiks kuuluda ALDE asemel, kuid enne räägib ta seda erakonna sees. «Mul on omad eelistused! Aga kindlasti ECR ei kuulu nende poliitperekondade hulka, kuhu võiks Keskerakond kuuluda,» rõhutas Toom. 

Keskerakond leiab, et rohetehnoloogiate kasutuselevõtmine peab arvestama Eesti eripäradega. ALDE toetab rohepöörde jõulist ja järjekindlat elluviimist planeeritud kujul. «See ei arvesta Euroopa Liidu ja liikmesriikide majanduslike võimalustega ja on juba toonud energiahindade järsu kasvu tõttu kaasa elatustaseme languse, lüües kõige valusamalt eakaid ja lasterikkaid peresid,» lisas Keskerakond. 

Erinevalt Reformierakonna juhitud valitsusest on Keskerakond Eesti inimeste hea toimetuleku, sotsiaalsete garantiide ja turvalisuse eest seisev erakond. «Meie eesmärk on olla oma valijate ees ausad ja lõpetada olukord, kus erakonna poliitika Eestis ja Euroopas ei lähtu samadest alusprintsiipidest,» kirjutati avalduses. 

«Pärast põhjalikke erakonnasiseseid arutelusid oleme otsustanud ALDEst lahkuda, et viia erakonna poliitika Euroopas rohkem kooskõlla Eesti Keskerakonna programmiliste seisukohtadega, mis samas ei välista tulevikus koostööd kattuvates seisukohtades. Eeltoodust tulenevalt on Eesti Keskerakond otsustanud alustada läbirääkimisi Euroopa Liidu poliitiliste erakondadega, kelle programmilised seisukohad ühtivad suuremal määral meie seisukohtade ja meie erakonna väärtustega.»

Madisoni liitumisega alustati fraktsiooni vahetuse kaalumist 

Euroopa Parlamendis on Keskerakond ALDE (liberaalide ja demokraatide allianss) liige, mis kuulub Renew Europe fraktsiooni. Seal töötab eurosaadik Jana Toom. Vastne Keskerakonna liige Jaak Madison kuulub fraktsiooni ECR (Euroopa konservatiivid ja reformistid). 

Mihhail Kõlvart esitles Keskerakonnaga liitunud Jaak Madisoni. 
Mihhail Kõlvart esitles Keskerakonnaga liitunud Jaak Madisoni. Foto: Sander Ilvest

Kõlvarti sõnul tegi 22. augusti hommikul kogunenud Keskerakonna juhatus volikogule ettepaneku kaaluda fraktsioonilist kuuluvust Euroopa Parlamendis, valides fraktsiooni, mis peegeldab kõige paremini Keskerakonna tsentristlikku maailmavaadet ja Eesti rahvuslikke huve.

Kõlvart lisas, et Keskerakond seisab kindlalt keskkonnateemade eest, kuid rohepööre ei tohi takistada Euroopa ja Eesti majanduse arengut. «Oleme mures, et Euroopa ülereguleeritud majanduspoliitika süvendab vahet USA ja Aasia riikidega. Jaak Madisoni liitumine Keskerakonnaga toob Keskerakonna hääle Euroopa Parlamendis esile veelgi jõulisemalt ja kindlamalt. Olen kindel, et Jana Toom ja Jaak Madison moodustavad tugeva ja tulemusliku meeskonna,» rääkis Kõlvart.

Jaak Madison rääkis 26. augustil Kanal 2 «Telehommiku» uue hooaja avasaates, et Keskerakond otsustab 14. septembril Euroopa Parlamendi poliitilise perekonna vahetuse üle. «See oleks ka kindel signaal selle kohta, et Keskerakond on elamas läbi ideoloogilist selginemist,» rääkis Madison. 

«Mina ALDEsse ei lähe. Aga väga suur tõenäosus, 99 protsenti, et Keskerakond liitub ECRiga,» lausus Madison toona. 

Tagasi üles