Päevatoimetaja:
Anu Viita-Neuhaus

GRAAFIKUD Riigi ametkond paisub ühest servast nagu pärmi peal, teises otsas käib koonerdamine (13)

Kui näiteks tänavakoristajad ja hooldekodude töötajad teenivad suuresti alla 1000 euro kuus, siis riigipalgaliste sektori teises otsas küündib sissetulek riigikogu liikmete ja ministritega samasse palgaklassi.
Kui näiteks tänavakoristajad ja hooldekodude töötajad teenivad suuresti alla 1000 euro kuus, siis riigipalgaliste sektori teises otsas küündib sissetulek riigikogu liikmete ja ministritega samasse palgaklassi. Foto: Mihkel Maripuu

Viie aasta jooksul on Eesti ametkond ja riigi käest saadav palk paisunud ebaühtlaselt nagu suurte mullidega pärmipannkook ehk ebavõrdselt, näitavad rahandusministeeriumi andmed.

Eelmise aasta lõpus maksis riik palka 132 114 töökoha eest (rahandusministeerium rehkendab täistööajaga, nt kaks poole kohaga töötajat on arvestatud üheks töökohaks). Viie aastaga (2019–2023) on riigi leivale juurde tulnud ligi 5000 inimest, kuid keskmine riigi makstav palk on Eesti keskmisest palgast märkimisväärselt ette rallinud, kerkides 36 protsenti 30 asemel.

See ei tähenda siiski kaugeltki, et kõik riigilt palka saavad inimesed elaksid nagu kuninga kassid. Ent kui näiteks tänavakoristajad ja hooldekodude töötajad teenivad suuresti alla 1000 euro kuus, siis riigipalgaliste sektori teises otsas küündib sissetulek riigikogu liikmete ja ministritega samasse palgaklassi.

Tagasi üles