Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman
(+372) 507 3066

Peruu endine president Alberto Fujimori suri 86-aastasena

Copy
Politseinik valves Alberto Fujimori elukoha juures Limas.
Politseinik valves Alberto Fujimori elukoha juures Limas. Foto: Mariana Bazo / Scanpix

Peruu endine president Alberto Fujimori, kes veetis 16 aastat inimsusevastaste kuritegude eest vangis, suri kolmapäeval 86-aastasena Limas, teatas tema perekond.

«Pärast pikka võitlust vähiga lahkus meie isa Alberto Fujimori meie seast,» teatasid lapsed Keiko, Hiro, Sachie ja Kenji Fujimori sotsiaalmeedias.

Fujimori oli Peruu president aastatel 1990–2000 ja valitses riiki raudse haardega. President tugevdas oma uusliberaalse poliitikaga majanduskasvu ja juhtis sõjaväekampaaniat, mis praktiliselt purustas maoistliku sissiliikumise Särav Tee.

Fujimori autoritaarset juhtimisstiili on samas palju kritiseeritud.

Aastal 2009 mõisteti talle vanglakaristus seoses 1991. ja 1992. aastal sõjaväe surmasalkade korraldatud veresaunadega väidetavates terrorismivastastes operatsioonides. Fujimori vabastati vanglast eelmisel aastal humanitaarkaalutlustel pärast seda, kui ta oli kandnud vaid osa oma 25-aastasest karistusest.

Fujimorit opereeriti viimastel aastatel mitu korda ja lisaks vähkkasvajale tema keelel teatati ka kopsukasvajast ning südameprobleemidest.

Vaid kuu aega tagasi teatas Fujimori tütar samas, et tema isa kandideerib uuesti 2026. aasta presidendivalimistel.

«Rääkisime isaga ja otsustasime koos, et temast saab presidendikandidaat,» ütles tollal Peruu suurima paremerakonna juht Keiko Fujimori.

Tagasi üles