Päevatoimetaja:
Liisa Ehamaa
(+372) 507 3066

Zelenskõi kiitis kohtumist Blinkeni ja Lammyga

Copy
USA välisminister Anthony Blinken, Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ja Ühendkuningriigi välisminister David Lammy.
USA välisminister Anthony Blinken, Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ja Ühendkuningriigi välisminister David Lammy. Foto: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT HANDOUT/Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi kiitis kolmapäeval kohtumist USA välisministri Anthony Blinkeni ja Ühendkuningriigi välisministri David Lammyga, kellega arutati kaugmaarelvade kasutamise teemasid ja Ukraina kaitseväe vajadusi, vahendas uudistekanal Ukrinform.

«Kõik võtmeküsimused on läbi arutatud. On oluline, et Ukraina argumente võetaks kuulda. See kehtib kaugmaarelvade, lahingubrigaadide varustamise kohta rindel ja üldise õiglase rahu taastamise strateegia kohta,» rääkis Zelenskõi.

Presidendi sõnul pöörasid kohtumisel osalejad erilist tähelepanu teise rahutippkohtumise ettevalmistamisele ja sammudele, mis selle tulemuslikuks muudavad.

«Täname teid pideva toetuse eest meie iseseisvusele, Ukraina kaitsele ja meie rahva elude kaitsmisele,» ütles riigipea presidendiameti andmetel välisministritele.

Presidendiamet teatas ühtlasi, et Zelenskõi rõhutas kohtumisel Ukraina stabiilse ja tugeva toetuse olulisust juhtivatelt partneritelt ning tunnustas USA ja Ühendkuningriigi kõrgete esindajate isiklikku osalemist rahvusvahelise Krimmi platvormi neljandal tippkohtumisel.

President andis samuti ülevaate olukorrast rindel ja kaitseväe prioriteetsetest vajadustest. Samuti rõhutas Zelenskõi, et Ukraina jaoks on oluline saada USA ja teiste partnerite tarnitud kaugmaarelvade kasutamiseks luba võimalikult kiiresti.

Pooled arutasid ka kaitsetööstuse koostöö väljavaateid sõlmitud kahepoolsete julgeolekulepingute raames. Riigipea märkis, et keskenduda tuleks ühistootmisele Ukrainas.

Zelenskõi tänas Blinkenit eelmisel päeval vastu võetud sanktsioonidepaketi eest Iraani vastu seoses ballistiliste rakettide tarnimisega Venemaale.

President märkis ka tõhusat kaitsekoostööd Ühendkuningriigiga, mis võimaldab Ukraina sõjaväelastel kaitsta Ukrainat maal ja merel. Riigipea avaldas tänu eelmisel nädalal Ramsteini kohtumisel väljakuulutatud uue kaitsepaketi eest.

President rõhutas, kui oluline on suurendada Ühendkuningriigi sanktsioonide survet Venemaale ja selle liitlastele. Eelkõige avaldas Zelenskõi tänu uute sanktsioonide kehtestamise eest Iraani ning Venemaa varilaevastiku ja kosmosejõudude vastu.

Osapooled arutasid sel kuul New Yorgis toimuva ÜRO Peaassamblee istungjärgu raames tulevasi riigijuhtide omavahelisi kontakte ning kooskõlastasid lähenemised ühisüritustele Peaassamblee istungjärgu raames.

Ukrinformi teatel kinnitas USA välisminister Blinken Ukraina tee pöördumatust NATO liikmelisuse poole ning rõhutas riigis asjakohaste reformide elluviimise tähtsust.

Tagasi üles