Päevatoimetaja:
Liisa Ehamaa
(+372) 507 3066

Itaalia peaminister kutsus üles Vene propagandale vastu astuma

Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ja Itaalia peaminister Giorgia Meloni.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ja Itaalia peaminister Giorgia Meloni. Foto: Ukraine Presidency / SCANPIX

Itaalia peaminister Giorgia Meloni teatas kolmapäeval, et Venemaa ebaseaduslik Krimmi okupeerimine rikkus kõiki rahvusvahelisi reegleid ja maailm peab võitlema Venemaa aetud võltsnarratiiviga nagu oleks see osa Venemaa territooriumist, vahendas meediakanal Ukrinform.

Meloni ütles seda Itaalia valitsuse veebisaidil avaldatud Krimmi platvormi neljanda tippkohtumise videopöördumises.

«Krimmi ebaseaduslik annekteerimine Venemaa poolt on endiselt ÜRO põhikirjas üldtunnustatud reeglite ja põhimõtete süsteemi räige rikkumine. Need on reeglid, mis tagavad rahvaste rahumeelse kooseksisteerimise,» rääkis peaminister.

Meloni rõhutas, et tegemist on suveräänse riigi territoriaalse terviklikkuse rikkumisega.

«See jääb selleks ka kümme aastat hiljem. See tallab jalge alla rahvaste õigusi, kes ei taha oma identiteedist loobuda,» jätkas peaminister.

«Krimmi käsitlemine Venemaa territooriumi osana on osa Vene propagandast, millele peame teadma, kuidas vastu seista. On olnud juhtumeid, kus seda on nõnda kujutatud mõnel geograafilisel kaardil, mis levinud isegi lääne meedias,» tõdes Meloni.

Peaminister tõi samuti välja, et alates Venemaa sissetungi algusest on Krimm ühtlasi muutunud baasiks, kust korraldatakse tahtlikke rünnakuid Ukraina tsiviilisikute ja kriitilise infrastruktuuri vastu.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi kohtus Itaalia peaministri Meloniga viimati alles eelmisel laupäeval. Kohtumine leidis aset Põhja-Itaalias Cernobbios, kus Zelenskõi esines mõttekoja European House ja konsultatsioonifirma Ambrosetti korraldatud majandusfoorumil.

Itaalia toetab Ukrainat igati ja on saatnud talle relvi võitluseks Vene vägede sissetungi vastu, kuid ei luba kasutada neid rünnakuteks Venemaa territooriumile.

Ambrosetti foorumil osales ka Ungari peaminister Viktor Orbán, kes vihastas teisi Euroopa Liidu liikmesriike ja Zelenskõid juulis Moskvas Putiniga kohtudes. Zelenskõi lükkas tagasi Orbáni soovituse teha Cernobbios üleskutse relvarahule, kuna tema sõnul ei ole Putin ühestki varasemast kokkuleppest kinni pidanud.

Tagasi üles