Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

ANALÜÜS Varamaks lööb tehnoloogiafirmasid ja suurinvesteeringuid, hoiatavad kriitikud (30)

Copy
Bolti juhist Markus Villigust võib saada Eesti suurim varamaksu maksja.
Bolti juhist Markus Villigust võib saada Eesti suurim varamaksu maksja. Foto: Tairo Lutter

Valitsuse favoriidiks ettevõtete maksustamisest rääkides on ootamatult ja järsku kerkinud mingil kujul ettevõtete varade maksustamine. Mitte kasumimaks, nagu koalitsioonileppes kirjas. Mitte palgafondimaks, millest oli vahepeal juttu, aga mille sotsid ja Eesti 200 vetostasid. Vaid just mingisugune varamaksulaadne asi.

Töötatakse kahe versiooniga: bilansipõhine lõiv või netovarade (omakapitali) 0,5-protsendise määraga maks. Kokku loodetakse koguda umbes 200 miljonit eurot maksutulu.

Kõik on käinud väga kiiresti. Reedel saatsid kaubandus-tööstuskoda ja tööandjate keskliit valitsusele kirja, milles tegid ettepaneku kasumimaksu kehtestamise asemel teha hoopiski bilansipõhine (ehk varadepõhine) maks või lõiv.

Esmaspäeval kohtusid kolme koalitsioonierakonna juhid: Kristen Michal (RE), Lauri Läänemets (SDE) ja Kristina Kallas (Eesti 200). Arutati ja otsustati ideega edasi minna. Teisipäeval sai rahandusministeerium lisaülesande: bilansipõhise lõivu kõrval analüüsige ja arvutage ka omakapitalipõhist maksustamist.

Tagasi üles