Päevatoimetaja:
Anu Viita-Neuhaus

Elamisloaga Eesti elanikud saavad edaspidi tagasipöördumistunnistuse (2)

Copy
Eesti pass. Pilt on illustratiivne.
Eesti pass. Pilt on illustratiivne. Foto: Eero Vabamägi

Valitsus arutab neljapäeval isikut tõendavate dokumentide seaduse ja teiste seaduste muutmise eelnõu, et üle üle võtta Euroopa Nõukogu direktiiv, millega kehtestatakse Euroopa Liidu tagasipöördumistunnistus.

Eelnõu kohaselt hakatakse andma tagasipöördumistunnistusi Eesti kodanikele ja välismaalastele, kes elavad Eestis elamisloa alusel ning kellel on välismaalase pass, ajutine reisidokument või pagulase reisidokument või kelle Eesti võtab riiki tagasi välislepingu alusel.

Nendel juhtudel hakkab tagasipöördumistunnistus asendama neile seni välja antud tagasipöördumistunnistust ja tagasipöördumise luba. Tagasipöördumistunnistuse ja tagasipöördumise loa kui isikut tõendava dokumendi väljaandmine lõpetatakse.

Eesmärk on tugevdada Euroopa kodanike konsulaarkaitse koostööd kolmandates riikides, milles liikmesriik ise ei ole esindatud. Euroopa Liidu kodanikud saavad õiguse samasugusele kaitsele nagu on kolmandas riigis esindatud liikmesriikide kodanikel. Üks kaitseviisidest on tagasipöördumistunnistuse väljastamine. See on ajutine reisidokument, mis võimaldab kodanikul naasta koju, juhul kui inimese dokumendid on kaotatud või varastatud. Eelnõuga kehtestatakse reeglid tagasipöördumistunnistuse väljastamise tingimustele ja ühtsele vormile.

Direktiivi ülevõtmiseks vajalikud õigus- ja haldusnormid tuleb võtta vastu hiljemalt 9. detsembril ning need peavad jõustuma hiljemalt järgmise aasta samal kuupäeval.

Tagasi üles