Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

Tervisekassa miinust hakatakse leevendama patsiendi rahakotist (14)

Copy
Neljapäeval peaks valitsus otsustama, kas tervel ja töötaval inimesel tuleb edaspidi eriarsti juurde minnes maksta 20-eurost visiiditasu.
Neljapäeval peaks valitsus otsustama, kas tervel ja töötaval inimesel tuleb edaspidi eriarsti juurde minnes maksta 20-eurost visiiditasu. Foto: Tairo Lutter

Terviseminister Riina Sikkut (SDE) viis valitsuse lauale uued ideed: esiteks tõsta eriarsti visiiditasu 20 eurole, teiseks suurendada retseptitasu praeguselt 2,5 eurolt 3,5-le ja kolmandaks tõsta haigla voodipäevatasu praeguselt 2,5 eurolt 5 eurole. Lõplik otsus selgub neljapäeval.

See on kolmikmeede, kuidas vähendada tervisekassa suurt miinust. Sellele lisandub ettepanek, mida rahandusminister Jürgen Ligi (RE) ei toeta: võtta kasutusele tervisekassa reservid.

Kaks nädalat tagasi teatas tervisekassa, et järgmise aasta prognoositav eelarve puudujääk küünib seni arvestatud 147 miljoni euro asemel ligi 210 miljoni euroni. Ka järgmiseks kolmeks aastaks on oodata oluliselt suuremat puudujääki kui eelnevalt arvatud. Kui varem oli 2025–2027 puudujäägiks arvestatud 593,3 miljonit, siis uue prognoosi ja nüüdse täpsustuse kohaselt kasvab sama perioodi puudujääk 699,9 miljoni euroni.

Ühe lisaressursina tutvustas Sikkut juba kevadel valitsusele võimalust, et riigieelarvest eraldataks tervisekassale raha ka alla 19-aastaste ravikuludeks. Nüüd on aga miinuse lappimiseks laual ka patsiendi rahakott.

Tagasi üles