Päevatoimetaja:
Tarvo Madsen

FOTOD Aktsioon: iga suvepuhkuselt tulnud riigikogulane sai rulli vetsupaberit (6)

Synlab korraldas täna riigikogu ees aktsiooni, kus andis sügishooaega alustanud riigikogu liikmetele üle 101 rulli WC-paberit, et kutsuda neid üles osalema soolevähi sõeluuringus ning olema oma tervisekäitumisega eeskujuks.

Möödunud aastal kaotas Eestis liiklusõnnetuses elu 59 inimest. 2022. aastal suri soolevähki 457 inimest – see kurb statistika on tõstnud Eesti Põhjamaade ja Lääne-Euroopa seas etteotsa, sest haigestub üha rohkem üha nooremaid inimesi.

Täna andis Synlab riigikogu liikmetele üle 101 rulli tualettpaberit koos üleskutsega olla eeskujuks oma tervise hoidmisel ning teha jämesoolevähi sõeluuringu esmane analüüs.

«Riiklikult kutsutakse soolevähi sõeluuringule 60–68-aastaseid inimesi iga kahe aasta järel. Aasta-aastalt avastatakse soolevähki aina rohkem ja seda just noorematel inimestel. Seetõttu soovitatakse teha esmaseid analüüse alates 45. eluaastast ja jätkata testimist kord aastas. Need inimesed, kelle perekonnas on olnud jämesoolevähki, võiksid uuringutega alustada veel varem, umbes 40-aastaselt,» lausus Synlab Eesti arendusjuht Kaspar Ratnik.

Ratnik nentis, et kuna inimeste jaoks on nii jämesoolevähi teema kui ka nn number kaks hädast rääkimine tabu, siis on riigikogu liikmete eeskuju tabude ümberlükkamiseks ilmselgelt vajalik, et julgustada inimesi oma tervise eest hoolt kandma. 

Varakult avastatud soolevähk on 95 protsendil juhtudest ravitav, kuid paraku avastatakse viiendik soolevähi juhtumitest staadiumis, mil on juba tekkinud siirded.

Jämesoolevähk on üks levinumaid vähitüüpe nii meeste kui ka naiste seas, kuid meeste seas on haigestumus ja suremus veidi kõrgem. Põhjus võib peituda muuhulgas ka näiteks elustiilis, riskikäitumises ja bioloogilistes tegurites. Mehed võivad olla vastuvõtlikumad riskiteguritele, nagu suitsetamine, alkoholi tarbimine, ülekaalulisus ja vähene kehaline aktiivsus, mis kõik tõstavad jämesoolevähi riski.

Soolevähi sõeluuringu esmast analüüsi saab teha kodustes tingimustes.

Tagasi üles