Päevatoimetaja:
Emilie Haljas

Autoromud tuleb eelnõu järgi suunata lammutusse (1)

Copy
Viljandi Kuusakoski vanametalli kokkuost.
Viljandi Kuusakoski vanametalli kokkuost. Foto: Marko Saarm

Riigikogu keskkonnakomisjon saatis esmaspäeval esimesele lugemisele eelnõu, mis näeb ette suunata kõik kasutuselt kõrvaldatud sõidukid nõuetekohasesse lammutusse.

Keskkonnakomisjoni aseesimees Andres Metsoja selgitas, et eelnõu on sisuliselt seotud mootorsõidukimaksu seadusega, millega maksustatakse ka peatatud registrikandega sõidukid. Neid ei ole kehtiva regulatsiooni järgi teatud juhtudel võimalik registrist kustutada.

Metsoja sõnul aitab eelnõu lahendada probleeme neil juhtudel, kui sõidukit enam ei eksisteeri või on see kadunud. Eelnõuga luuakse võimalus sellised sõidukid lihtsalt registrist kustutada. Üleminekuperioodil on selliste sõidukite kustutamine registrist riigilõivuvaba. 2026. aastast tuleb selle eest tasuda 15 eurot riigilõivu ja alates 2027. aastast saab sellise sõiduki registrist kustutada analoogselt peatatud registrikandega sõidukitega, kuid sellisel juhul tuleb tasuda riigilõivu 800 eurot.

Metsoja märkis, et kuna ajutiselt kustutatud sõiduk loetakse registreerimata sõidukiks ja selle kasutamine liikluses ei ole lubatud, peaks see motiveerima sõiduki reaalseid kasutajaid või valdajaid registrikandeid kiiremini ajakohastama. «Eelnõuga tehakse ka mööndus, et üle 35-aastastele vanasõidukitele luuakse võimalus olla ajutiselt kustutatud kogu vanasõidukiks tunnistamise perioodi vältel. Vanasõiduki staatust tuleb samas iga 12 aasta tagant uuendada,» märkis Metsoja.

Jäätmeseaduse eelnõus tuuakse sisse romusõiduki mõiste ja täpsustatakse selle kogumise ja vastuvõtmise nõudeid. Tuuakse selgelt välja, et romusõiduk, mis on liiklusregistrist kustutatud, tuleb üle anda keskkonnakaitseluba omavale jäätmekäitlejale, kellel on leping tootjaga või tootjate ühendusega.

Alates 1. novembrist 2026 kustutakse registrist automaatselt sõidukid, mille registrikanne on enne seda peatatud olnud kauem kui 7 aastat. Kui sõiduk on olemas, peab omanik selle kustutamise vältimiseks tegutsema. Lisaks luuakse transpordiametile registri korrastamiseks õigus registrist ajutiselt kustutada sõidukid, mille omaniku surmast või juriidilisest isikust omaniku registrist kustutamisest on möödunud vähemalt aasta.

Keskkonnakomisjon otsustas saata valitsuse algatatud jäätmeseaduse, liiklusseaduse ja riigilõivuseaduse muutmise seaduse eelnõu täiskogu istungile 18. septembril ettepanekuga esimene lugemine lõpetada.

Märksõnad

Tagasi üles