Päevatoimetaja:
Sven Randlaid
6662387

Marko Mihkelson: riigikogu väliskomisjon valmistab ette töövisiiti Lõuna-Koreasse (2)

Copy
Marko Mihkelson
Marko Mihkelson Foto: Mihkel Maripuu

Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson (RE) kirjutas sotsiaalmeedias, et väliskomisjon plaanib oktoobri teisel poolel töövisiiti Lõuna-Koreasse.

Mihkelson vestles eile Lõuna-Korea suursaadiku Ileung Kimiga. «Mul oli samuti hea meel kohe suursaadikule teatada, et riigikogu väliskomisjon valmistab praegu ette töövisiiti Lõuna-Koreasse, mis peaks toimuma oktoobri teisel poolel,» edastas Mihkelson.  

Ta lisas: «Meil on palju teemasid, sealhulgas julgeolekut puudutavaid, mida arutada ja kuidas parimal viisil reeglitepõhist maailma koos kaitsta. Loomulikult oli jutuks ka Venemaa agressioon Ukraina vastu ning see, mida saame veelgi enam teha, et aidata Ukrainat võidule.»

Kogenud diplomaat Ileung Kim on Lõuna-Korea esimene Eestis tööd alustav suursaadik. Vastuseks Eesti otsusele avada mõned aastad tagasi saatkond Soulis tegi Lõuna-Korea valitsus hiljuti omakorda otsuse avada saatkond Tallinnas, mis sai äsja teoks. Ileung Kim asus tööle Liivalaia tänava büroohoones.

Lõuna-Korea on üks Tallinnas tegutsevasse NATO küberkaitse oivakeskusse panustavaid riike. Samuti on Eesti kaitsevägi ostnud Lõuna-Korealt tehnikat, näiteks K9 liikursuurtükke.

Kaks riiki alustasid diplomaatilisi suhteid 1991. aastal. Seni katsid Eestit Helsingis baseeruvad Lõuna-Korea diplomaadid. Tallinna saatkond on üks kolmest uuest omataolisest, mille Soul sel aastal avab. Ülejäänud kaks saatkonda on Leedus ja Luksemburgis.

Eesti saatkond Lõuna-Koreas avati mullu. Seal töötab viis inimest eesotsas suursaadik Sten Schwedega. Lisaks on Eestil Lõuna-Koreas aukonsul Suk Jae Chang.

Lõuna-Korea jaoks teeb Eesti riigi eriliseks ka fakt, et Eesti koos Prantsusmaaga on üks vaid kahest ELi riigist, kes ei tunnusta 1953. aastal sõja lõpus tekkinud kommunistlikku diktatuuri Põhja-Koread.

Tagasi üles