Päevatoimetaja:
Sven Randlaid
6662387

Pensionile jäämise vanus hakkab lähitulevikus sõltuma oodatavast elueast (7)

65-aastase inimese tervis ei ole kuidagi võrreldav nooremaealistega, niisiis on veidi ebaõiglane siduda pension oodatava elueaga. 
65-aastase inimese tervis ei ole kuidagi võrreldav nooremaealistega, niisiis on veidi ebaõiglane siduda pension oodatava elueaga. Foto: Marianne Loorents

Sotsiaalministeerium valmistab praegu ette määrust, millega kehtestatakse pensionile jäämise vanus 2027. aastal. Suure tõenäosusega saab selleks olema 65 aastat ja üks kuu.

Kui praegu tõuseb pensionile jäämise vanus kolme kuu kaupa sõltuvalt sünniaastast, jõudes 1961. aastal sündinute puhul 65 eluaastani, siis sealt edasi hakkab pensioniiga sõltuma eeldatavast elueast, mis võib nii tõusta kui langeda.

Sotsiaalministeeriumi pensionipoliitika juht Merle Sumil-Laanemaa selgitas, et seadus, mis sidus pensioniea muutuse eluea tõusuga, võeti vastu ­juba Jüri Ratase esimese valitsuse ajal 2017.

Esialgu hakati pensioniiga 63 eluaastalt kõrgemale liigutama kolme kuu kaupa sünniaastate järgi. «Iga järgmine sünniaasta läheb kolm kuud hiljem pensionile. Kui sel aastal lähevad pensionile need, kes on sündinud 1960. aastal, siis nende pensioniga on 64 aastat ja üheksa kuud. Eesmärk on tõsta pensioniiga 65 eluaastani ja see juhtub 2026. Aasta hiljem saavadki pensionile need, kel vanust 65 aastat ja kuu peale,» viitas Sumil-Laanemaa esimestele eeldatava eluea pensionäridele

Tagasi üles