Päevatoimetaja:
Liisa Ehamaa

Eesti 200 ei toeta Reformierakonna palgafondi maksustamise ideed (4)

Copy
Eesti 200 ei toeta Reformierakonna palgafondi maksustamise ideed. Foto on illustratiivne.
Eesti 200 ei toeta Reformierakonna palgafondi maksustamise ideed. Foto on illustratiivne. Foto: Madis Veltman

Eesti 200 esimehe Kristina Kallase sõnul ei toeta erakond reformierakondlasest rahandusminister Jürgen Ligi ideed kehtestada ettevõtete kasumi maksu asemel palgafondi maks.

Kallase sõnul ei toeta Eesti 200 seda ettepanekut, sest mõjuanalüüsist on näha, et see maks lööb majanduskriisis kõige enam pihta saanud ettevõtlussektoreid, milleks on töötlev tööstus, eksport, side- ja infosektor ning majutus- ja turismisektor.

«Palgamaksu tõstmine mõjutab kõige tugevamini eksportivat Eesti majandussektorit ja neid ettevõtteid, kes toodavad midagi. Me ei saa anda järjekordset hoopi eksportivale sektorile, mis panustab Eesti majanduse arengusse,» ütles Kallas.

Kallase sõnul peab valitsus majanduse kriisist välja juhtima, looma stabiilse ettevõtluskeskkonna ja taastama majanduse konkurentsivõime. «Valitsus ei saa tegeleda ainult maksude ja kärbetega ning majandusest raha väljaviimisega. Peame ka riigina leidma rohkem võimalusi majandusse investeerida – Eesti 200 on selleks välja pakkunud suurinvestorite meetme,» ütles Kallas.

Kallase sõnul on ettevõtjatele väga oluline ka oskustööjõu kättesaadavus – ettevõtjad on aastaid rääkinud, et majanduse konkurentsivõime tugevdamiseks on vaja tõsta välistööjõu kvooti. «Eesti konkurentsivõime tagavad haritud ja kvalifitseeritud tööjõud, teadus- ja arendustegevus ja innovatsioon, vähem ebavajalikke regulatsioone, eksport ja roheline, mitmekesine majanduskeskkond,» loetles Kallas. 

Tema sõnul peab valitsus rõhku panema ettevõtluskeskkonna stabiilsusele. «Maksupoliitika peab olema pikalt ette teada ja senine etteaimamatus peab lõppema. Sama oluline on jõuliste sammudega bürokraatia vähendamine, investeeringute plaani paika panemine ja tööjõu kättesaadavuse probleemi lahendamine julgete sammudega,» sõnas Kallas.

Tagasi üles