Päevatoimetaja:
Alexandra Saarniit

ANALÜÜS Valitsus vaidleb, millised kärped koalitsioonileppes ikkagi kokku lepiti (4)

Copy
«Vaidleme erandite küsimuse üle,» tunnistas Eesti 200 esimees, haridus- ja teadusminister Kristina Kallas.
«Vaidleme erandite küsimuse üle,» tunnistas Eesti 200 esimees, haridus- ja teadusminister Kristina Kallas. Foto: Martin Pedaja

Teisipäeval tehti avalikuks, et vanemahüvitisele ja haigushüvitistele kehtestatakse lagi, mis tähendab 2026. aastast vastavalt 13 miljonit ja 4,4 miljonit eurot kokkuhoidu. Kõik muu on endiselt lahtine. Koalitsioon vaidleb.

Loetakse koalitsioonilepingut ja tõlgendatakse, mis sinna kirja läks ja kuidas kirjapandust aru saada. Vaieldakse erandite üle, mis kärpe alla ei lähe, millistes erandites kokku lepiti ja millise metoodikaga kärpeid üldse arvutada. «Vaidleme erandite küsimuse üle,» tunnistab Eesti 200 esimees, haridus- ja teadusminister Kristina Kallas.

Näiteks siseministeeriumi valitsusala. Nii Reformierakonna kui ka Eesti 200 inimesed ütlevad, et Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees, siseminister Lauri Läänemets on tulnud kavaga, kus 96 protsenti siseministeeriumi eelarvest on erand. Seda puutuda ei tohi ja seda kärpida ei tohi. Mis tähendab, et kärpimise alla läheks ainult neli protsenti eelarvest, millest omakorda kärbitaks järgmisel aastal viis protsenti. Kasutades tänavusi andmeid, tähendaks see umbes miljonieurost kärbet kogu siseministeeriumi peale. Seda on muidugi vähe.

Tagasi üles