Päevatoimetaja:
Sven Randlaid
6662387

Tallinna ühistransporti ootavad ees suured muudatused (2)

Copy
Ühistransport.
Ühistransport. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinnas plaanitakse tänavu arvukaid uuendusi ühistranspordi liinivõrgus eesmärgiga parandada ühendusi erinevate linnaosade vahel ja pakkuda mugavamaid võimalusi ümberistumisteks.

Muudatustega on kavas alustada sügisesel koolivaheajal alates 21. oktoobrist, aga enne lõplike otsuste tegemist on tallinlastel võimalus avaldada arvamust nii koosolekutel kui ka selleks eraldi loodud veebilehel www.tallinn.ee/uusliinivork.

Linnapea Jevgeni Ossinovski (SDE) sõnul tuli vastavalt koalitsioonileppele liinivõrgu uuendamisele juurde uus aspekt, ehk linnaliinide ühendamine linnlähedaste valdadega. Tulemusi pole veel ette näidata, aga linnapea sõnul asjaga tegeldakse.

«Liinivõrgu muudatusettepanekute näol on kahtlemata tegemist väga paljusid inimesi puudutavate muudatustega. Sellest tulenevalt ning erinevalt eelmisest linnavalitsusest, kus anti mõni nädal enne muudatuste jõustumist teada, et nüüd on niimoodi, tahame seekord teha paremini, ehk et tänaseid ettepanekuid me soovime kindlasti inimestega arutada. Kutsun kõiki üles osalema selles protsessis ja sisukalt argumenteerima, et lõpptulemus võimalikult hea saaks,» ütles Ossinovski.

Abilinnapea Kristjan Järvani (Isamaa) sõnul alustatakse plaanide põhjalikuma esitlemise ja inimeste arvamuste kogumisega alustatakse juba järgmisest esmaspäevast. «Kuigi Tallinna Transpordiamet on teinud kõik liinivõrgu kaasajastamise ettepanekud andmepõhiselt, võtame elanike tagasisidet tõsiselt. Kui selgub, et mõni plaan vajab täiendavat analüüsi või alternatiivide kaalumist, siis seda me ka teeme. Ühtegi otsust ei suruta jõuga läbi,» kinnitas Järvan.

Liinivõrgu uuenduste aluseks on Tallinna erinevate liikumisviiside liiklusmudel, mis tugineb ulatuslikule andmekogumile. See hõlmab rahvastiku paiknemise ja demograafilisi andmeid, ühistranspordi kasutajate loendussüsteemi infot ning liiklusandmeid. Lisaks arvestatakse mobiilpositsioneerimise andmetega ning Maksu- ja Tolliameti andmetel põhinevat lähte- ja sihtkohtade nõudlusmaatriksit inimeste registreeritud kodu ning töö- ja koolikohtade vahel. Uue liinivõrgu planeerimisel võetakse arvesse ka tehtud uuringuid, kodanike tagasisidet ja väliskonsultantide soovitusi.

Tallinna ühistranspordi liinivõrgu uuendamine toimub etapiviisiliselt, et võimaldada inimestel muudatustega järk-järgult kohaneda. Uuendused sõltuvad ka taristust, kuna mitmes kohas on mugavamate ümberistumiste jaoks vaja luua uusi liiklussõlmi ja korrigeerida peatuste asukohti. Liinivõrgu uuendamine algas 2023. aasta suvel, kui ühendati üheksa bussiliini neljaks uueks liiniks ning korrigeeriti väiksemal määral mõne teekonda.

Teise etapi muudatustega saab Haabersti näiteks uue kiire ühenduse Tiskre ja kesklinna ning Astangu ja kesklinna vahel, hõlmates nii sadamat kui tulevast Rail Balticu terminali. Kakumäe koolilapsed saavad otseühenduse Mustamäe koolide ning terviseasutustega.

Pirita linnaosas on ettepanek liini nr 49 marsruuti optimeerida, mis võimaldab Pirita keskusest Ülemiste Citysse jõuda alla 30 minutiga ning Viimsist Lennujaama lüheneb sõit 20 minuti võrra. Samuti on kavas Piritale luua uus liin, mis tagab ühenduse linnaosa sotsiaalinfrastruktuuri vahel.

Lasnamäel luuakse rohkem ja kiiremaid ühendusi Põhja-Tallinna, Kristiine ja Haaberstiga. Uued magistraalliinid tagavad sujuvama liikumise kõikide linnaosade vahel, lisaks ühendab uus liin 48 sotsiaalinfrastruktuuri ja loob ühenduse Pirita linnaosaga.

Põhja-Tallinn saab kauaoodatud otseühenduse Haaberstiga. Paraneb ligipääs teiste linnaosade kaubanduskeskustele ja sotsiaalinfrastruktuurile, liinid 40 ja 35 pannakse paremas sünkroonis liikuma.

Mustamäe saab uued otseühendused Haabersti ja Kakumäe piirkonnaga. Liinide 12 ja 13 ümberkorraldus võimaldab jõuda rohkemate sihtkohtadeni, samas kui liini 20 muutmine kiirendab ühendust TalTechi, kesklinna ja sadamaga.

Kristiinesse lisandub uus otseühendus Liivalaia-Pärnu maantee ristmiku koolide, Maakri kvartali töökohtade ja sadamaga. Pikad bussid liinil 24 aitavad vähendada täituvusprobleeme Sõpruse puiesteel.

Kesklinnas tekib mitmeid uusi ühendusi kõikide linnaosadega, lisanduvad kesklinna läbivad liinid, mis tagavad sujuva ümberistumise ja ligipääsu olulistele logistilistele ja sotsiaalsetele punktidele.

Tagasi üles