Päevatoimetaja:
Alexandra Saarniit

Liit tõstatab üldhariduskooliõpetajate palkade alammäära läbirääkimised

Copy
Haridustöötajate Liit algatab üldhariduskoolide õpetajate palkade alammäära läbirääkimised. Foto on illustratiivne.
Haridustöötajate Liit algatab üldhariduskoolide õpetajate palkade alammäära läbirääkimised. Foto on illustratiivne. Foto: Sander Ilvest

Haridustöötajate Liit algatab üldhariduskoolide õpetajate palkade alammäära läbirääkimised.

Tuginedes põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse kui ka ametiühingute seadusele, tegi Eesti Haridustöötajate Liit (EHL) ettepaneku alustada läbirääkimisi kokkuleppe saavutamiseks üldhariduskoolide õpetajate 2025. aasta töötasu alammäära kehtestamiseks.

Vastavalt seadusele lepivad õpetajate töötasu alammäära kollektiivlepingu seaduses sätestatud tingimustel ja korras kokku, et tööandjate esindajatena valdkonna eest vastutav minister ja üleriigiliste kohaliku omavalitsuse üksuste liitude (Eesti Linnade ja Valdade Liit) volitatud esindajad või kohaliku omavalitsuse üksuste ja erakoole pidavate eraõiguslike juriidiliste isikute volitatud esindajad ning töötajate esindajana õpetajate registreeritud ühenduste volitatud esindajad (EHL).

Läbirääkimiste algatajana on EHL valmistanud ette kokkuleppe projekti, milles teeb töötajate esindajana ettepaneku tõsta õpetajate töötasu alammäär 2025. aastal võrdseks eeldatava Eesti Vabariigi keskmise töötasuga ehk vähemalt 2042 euroni.

Õpetaja töötasu alammäära läbirääkimiste esimesele kohtumisele oodatakse Eesti Linnade ja Valdade Liidu volitatud esindajaid ja eraõiguslike koolipidajate ühenduste volitatud esindajad. Volitatud esindajad kohtuvad neljapäeval. 

EHL esimehe Reemo Voltri sõnul alustatakse iga-aastaseid läbirääkimisi, kuna seni pole kehtivat kollektiivlepingut sõlmitud.

«Lähtume õpetajate huvidest, et nii olulisel ametil oleks tagatud kindlus motiveeriva sissetuleku puhul,» ütles Voltri.

Ta lisas: «Arvestades elukalliduse tõusu Eestis kui ka õpetajate puudust, peab riik andma selge signaali õpetajaskonnale ja seda ametit valivatele noortele, et nad on väärtustatud ka konkurentsivõimelise palgaga.»

Eesti Haridustöötajate Liit (EHL) on Eesti suurim õpetajate ning teiste haridusala töötajate esindusorganisatsioon ja ametiühing. EHL osaleb haridusasutuste ja kohalike omavalitsuste vaheliste kokkulepete sõlmimises ning töötasu, töötingimuste jt küsimuste lahendamisel. EHL esindab õpetajaid töötasu alastel läbirääkimistel valitsusega.

Tagasi üles