Päevatoimetaja:
Liisa Ehamaa
(+372) 507 3066

ELi suursaadiku sõnul tuleb Venemaa peatada ja vastutusele võtta

Copy
Euroopa Liidu suursaadik Ukrainas Katarína Mathernová.
Euroopa Liidu suursaadik Ukrainas Katarína Mathernová. Foto: Volodymyr Tarasov / Scapix

Euroopa Liidu suursaadik Ukrainas Katarína Mathernová ütles esmaspäeval pärast Vene armee järjekordseid õhurünnakuid Ukraina linnadele, et Venemaa tuleb peatada ja vastutusele võtta, vahendas uudistekanal Ukrinform.

«Tänane hommik oleks pidanud olema täis rõõmu ja põnevust, kuna Ukraina lapsed naasevad kooli. Selle asemel ärkasid nad hirmuga. Venemaa saatis välja 35 raketti, mis sihtisid Kiievit ja teisi piirkondi. Muu hulgas said tabamuse õppeasutused. Järjekordne rünnak Ukraina tuleviku vastu. Venemaa tuleb peatada ja vastutusele võtta,» nõudis diplomaat.

Ukrinformi andmetel on Euroopa Liidu suursaadik Ukrainas ühtlasi sama meelt ühenduse välispoliitikajuhi Josep Borrelliga, et vaja on Ukrainale anda luba kasutada läänepartnerite tarnitud kaugmaarelvi legitiimsete sihtmärkide vastu Venemaal.

Ukraina teatas esmaspäeval, et tulistas möödunud ööl alla 22 Kiievi ja veel kahe oblasti poole suundunud Vene raketti, Venemaa rünnakus sai vigastada kaks inimest.

Ukraina kirdeosas Sumõ linnas sai pühapäeva õhtul raketirünnakus kannatada laste sotsiaalkeskuse ja lastekodu hoone, 13 vigastatu seas oli neli last, kirjutas linnapea Oleksandr Lõssenko Telegrami kanalis.

«Ööl vastu 2. septembrit korraldasid Vene okupandid ballistiliste, tiib- ja õhutõrjerakettidega rünnaku Kiievi, Sumõ ja Harkivi oblastitele, Ukraina lõunaosa rünnati Shahed-tüüpi droonidega,» teatasid Ukraina õhujõud.

Lennuväe teatel tulistati alla üheksa ballistilist ja 13 tiibraketti ning 20 ründedrooni.

Kiievi linnapea Vitali Klõtško teatel sai allakukkunud raketitükkide tõttu vigastada kaks inimest ja põlema süttis kaks sõidukit.

Ukraina õhujõudude teatel tulistas Venemaa Kiievi suunas välja mitu rühma tiibrakette, mida saatsid ballistilised raketid ja mõned droonid.

Venemaa erinevates rünnakutes sai augustis surma kaks ja vigastada 57 Ukraina last, vahendas varem päeval Ukraina tervishoiuministeeriumi informatsiooni uudistekanal Ukrinform.

Ministeeriumi andmetel sai 2024. aasta augustis okupantide rünnakutes vigastada 1609 inimest, kelle seas 57 last.

Kokku hukkus 58 inimest, sealhulgas kaks last.

«Need väikesed, süütud elud, mille sõda hävitas, jätavad meie kollektiivsesse teadvusesse paranemata haavad ja tuletavad meelde mõõtmatut tragöödiat, mida me kunagi ei unusta,» seisis sõnumis.

Tagasi üles