Päevatoimetaja:
Loora-Elisabet Lomp
5916 2730

Pevkur Globsecil: Läänel puudub Ukrainat toetades poliitiline otsus

Copy
Hanno Pevkur.
Hanno Pevkur. Foto: MICHAL CIZEK/AFP

Kaitseminister Hanno Pevkur (RE) ütles Prahas toimuval rahvusvahelisel julgeolekukonverentsil Globsec, et poliitilise otsuse puudumine Ukraina võidu osas on Lääne ebatõhusa toetuse juurpõhjus, vahendab Euromaidan Press.

Pevkur käsitles Lääne abis Ukrainale strateegilist ebaselgust, mis ei lase läänel rahuldada Ukraina vajadusi. Ukraina väljaande Evropeiska Pravda sõnul soovitas Pevkur poliitikutel vastata võtmeküsimusele: «kas me tahame, et Ukraina võitleks või et Ukraina võidaks?».

«Meil puudub poliitiline otsus, et tahame Ukraina võitu. Kui selle otsuse teeme, selguvad järgmised sammud,» nentis Pevkur, kelle hinnangul võimaldaks Ukraina võidu selge määratlemine võtta Läänel omaks võidustrateegia kui eesmärgi.

Ukraina võitu sihtiv Eesti on need sammud juba astunud.

«Meie pakutud strateegia näeb eelkõige ette, et me peaksime Ukrainale abi andmiseks kulutama 0,25 protsenti SKT-st,» ütles Pevkur, avaldades veendumust, et sellest piisab Ukraina varustamiseks vajalike relvadega. «Probleem ei ole väidetavas strateegia puudumises Ukrainas: Ukraina teab, mida teha. Probleemiks on rahapuudus ja relvade puudus. Ja on ka idiootseid piiranguid, millest ma aru ei saa.»

Ka USA erukindral Ben Hodges sarjas laupäeval samal konverentsil esinedes poliitikat, mis ei luba Ukrainal kaugmaarelvadega rünnata sõjalisi sihtmärke Venemaal. Sarnaselt Pevkuriga tõdes Hodges, et Läänel puudub selgelt määratletud eesmärk.

«See kohutav poliitika, mis kaitseb Venemaa lennuvälju tegelikult paremini kui Ukraina tsiviilelanikke, on ilming sellest, et meil pole selgelt määratletud eesmärki,» kritiseeris Hodges.

Taani peaminister Mette Frederiksen ütles konverentsil samuti, et Ukraina sõjavõit ei ole läbiräägitav.

«Ukraina sõja võidule pole alternatiivi. Sest kui Venemaa võidab, ei kaota mitte ainult Ukraina, vaid kaotame kõik meie,» hoiatas Frederiksen.

Reedest pühapäevani kestval julgeolekufoorumil arutatakse Euroopa julgeolekuolukorda ning NATO tippkohtumise ja Euroopa Parlamendi valimiste tulemusi, räägitakse Ukraina toetamisest, Ameerika Ühendriikide presidendivalimistest ja olukorrast Lähis-Idas ning käsitletakse Euroopa Liidu laienemist, energiajulgeolekut ja innovatsiooni puudutavaid teemasid. 19. korda toimuval foorumil on fookuses Kesk- ja Ida-Euroopa kasvav tähtsus üleilmse stabiilsuse tagamisel.

Globsec on Slovakkias Bratislavas paiknev mõttekoda, mille julgeolekufoorum tõi tänavu kokku umbes 1500 osalejat enam kui 70 riigist. Aruteludes osalevad riigijuhid, ettevõtjad ning rahvusvaheliste organisatsioonide, mõttekodade ja akadeemiliste ringkondade esindajad.

Tagasi üles