Päevatoimetaja:
Anu Viita-Neuhaus

INTERVJUU Kristina Kallas: haridust ootavad ees suured muutused, vene kool kaob (26)

Haridusminister Kristina Kallas.
Haridusminister Kristina Kallas. Foto: Eero Vabamägi

Uue õppeaasta eel rääkis haridus- ja teadminisminister Kristina Kallas (Eesti 200) eestikeelsele haridusele ülemineku edust ja valust, selgitas uuendusi õpetajate karjäärisüsteemis ning haridusraha kasutuses. Õpetajate palk võib sõltuvalt ametiastmest tõusta, riik võtab gümnaasiumiosa enda hallata ning ülikoolid võivad saada õiguse määrata tudengitele registreerimistasu mitusada eurot.

Olete taasiseseisvunud Eesti ajaloos üks suurima pingega töötav haridusminister – oli õpetajate streik, käib suur vene kooli reform, lisaks valitsuse ja erakonna probleemid. Mis tundega alustate uut õppeaastat?

On mõnus tunne ja seda eestikeelsele õppele ülemineku pärast. Möödunud on 80 aastat, aga nüüd lähevad kõik 1. klassi lapsed Eestis jälle eestikeelsesse õppesse. Me ei hakka neid tulevikus enam segregeerima. See ettevalmistamisaasta on olnud ülipingeline. Igal kolmandal nädalal oli tunne, et see ei õnnestugi, sest jälle kuskil ressurss käriseb. Oli ka survet, et jätaks selle ära, sest igasugune muutus tekitab soovi tagasi minna. Täna aga tunnen, et hästi on.

Tagasi üles