Päevatoimetaja:
Margus Martin

Eesti aitab Ukrainal taastada Venemaa hävitatud meretaristut (1)

Copy
Videokohtumine.
Videokohtumine. Foto: Kliimaministeerium.

Taristuminister Vladimir Svet kinnitas kolmapäevasel videokohtumisel Ukraina kogukondade, territooriumide ja infrastruktuuri arendamise ministri kohusetäitja Vasyl Shkurakoviga Eesti valmisolekut toetada Ukraina jõupingutusi meretaristu taastamisel.

Kliimaministeerium on koostöös Ukraina partneritega välja töötanud põhjaliku plaani, et taastada Venemaa rünnakutes kannatada saanud sadamaid ja laevastikku. Praegu otsitakse 589 miljoni eurose eelarvega plaanile rahastust.

«Oleme haaranud initsiatiivi, et aidata taastada Ukraina meremajanduse kõige kriitilisemaid ja pakilisemaid vajadusi,» ütles Svet. «Nii saame vahetult panustada Ukraina võitu ning pikemas plaanis toetada nende merendust.»

Ministrid otsustasid luua Ukraina-Eesti töörühma, et tugevdada koostööd plaani elluviimiseks ning parandada infovahetust. Samuti hakkavad Ukraina esindajad osalema kohtumistel potentsiaalsete rahastajatega üle maailma, kaasates ka Eesti plaani väljatöötamisega seotud osapooli.

Shkurakovi sõnul pole Venemaa rünnakute tulemusel rohkem kui pooled Musta mere sadamatest töökorras. Samas on Ukraina jaoks mereteede toimivana hoidmine kriitilise tähtsusega, sest Musta mere kaudu käib mitte ainult viljaeksport, vaid ka kütuse ja muude kaupade import.

Ministrite videokohtumise eel saatis Ukraina mereväe ülem Eesti taristuministrile lähiaastate kriitilised vajadused mahus 151 miljonit eurot sõjaliste operatsioonide läbiviimiseks või toetuseks Ukraina merealal, et tagada merejulgeolek ja – olukorrateadlikkus.

Ukraina merevägi mängib juhtrolli riigi merelistes operatsioonides ning neil on parim ülevaade kõige kriitilisematest vajadustest. Ukraina mereväe välja toodud 151 miljoni euro suurune vajadus on osa Ukraina merenduse ülesehituse plaanist (UA Maritime Recovery Plan), moodustades sellest ligi 25 protsenti.

«Ukraina abistamine on meie moraalne kohus, kuid ühtlasi saame seeläbi tugevdada meie majandust. Eestis on konkurentsivõimelised ning innovaatilised ettevõtted peaaegu kõigis meremajanduse sektorites, sestap oleme Eesti merendusklastriga valmis panustama nii laevaehituse, riigikaitse, sadamaehituse kui demineerimise valdkondades,» lisas Svet.

Ukraina hävitatud laevastiku ja sadamate taastamise ning Musta mere demineerimise kõrval on Eesti ettevõtted valmis panustama ka merelogistika ja IT-lahendustesse ning erinevate seiresüsteemide rajamisse.

Eesti on koostöös Ukrainaga plaani tutvustanud paljudele partneritele EL-is ja NATO-s ning erinevatele doonororganisatsioonidele.

Tagasi üles