Päevatoimetaja:
Lomely Mäe
(+372) 507 3066

Prantsuse prokurörid pikendasid Telegrami juhi kinnipidamist

Copy
Prantsuse saatkonna juurde Moskvas on juba ilmunud asjakohased meeleavaldajad.
Prantsuse saatkonna juurde Moskvas on juba ilmunud asjakohased meeleavaldajad. Foto: IMAGO/Alexey Maishev/Scanpix

Prantsusmaa võimud pikendasid esmaspäeval Venemaa päritolu suhtlusvõrgustiku Telegrami asutaja ja juhi Pavel Durovi kinnipidamist pärast tema vahistamist laupäeval, teatasid uurimisele lähedalseisvad allikad uudisteagentuurile AFP.

Vene 39-aastast miljardäri kuulatakse üle suhtlusvõrgustiku seotuses väidetavate kuritegudega, mille hulgas pettused, uimastikaubandus, küberkiusamine, organiseeritud kuritegevus ja terrorismi propageerimine.

Samuti seoses meetmete rakendamata jätmisega platvormi kuritegeliku kasutamise piiramiseks.

Käimasolev ülekuulamine võib kesta maksimaalselt 96 tundi. Pärast seda otsustab kohtunik uuesti, kas Durov vabastada või esitada talle süüdistus ja jätkata vangistust.

Ühe allika sõnul oli alaealiste vastu suunatud vägivalla ennetamise eest vastutav agentuur OFMIN väljastanud Durovi vahistamismääruse. Vahistamismäärus on seotud väidetavate kuritegude eeluurimisega.

Prantsuse president Emmanuel Macron eitas esmaspäeval väiteid nagu oleks sotsiaalmeediarakenduse Telegram Venemaal sündinud asutaja Durovi kinnipidamine olnud poliitiline ning märkis, et uurivate kohtunike ülesanne on kaasuses otsus langetada.

«Telegrami presidendi kinnipidamine Prantsuse pinnal leidis aset osana kestvast kohtulikust juurdlusest. Tegu ei ole mingil juhul poliitilise otsusega. Asjas langetavad otsuse kohtunikud,» kirjutas Macron sotsiaalmeediaplatvormil X.

Macron lisas, et ta oli lugenud väärinformatsiooni Prantsusmaa rolli kohta juhtumis.

Suhtlusvõrgustik Telegram kinnitas pühapäeval, et selle tegevjuhil Pavel Durovil ei ole midagi varjata.

«Telegram järgib Euroopa Liidu seadusi, mille hulgas digitaalteenuste seadust – selle modereerimine on igati standardite piires,» seisis ettevõte rakenduse kaudu edastatud avalduses.

«Pavel Durovil pole midagi varjata ja ta reisib sageli Euroopas. On absurdne väita, et platvorm või selle omanik vastutab selle platvormi kuritarvitamise eest,» lisati teates.

Venemaa saatkond Pariisis süüdistas pühapäeval Prantsuse võime «koostööst keeldumises» seoses sõnumirakenduse Telegram omaniku Pavel Durovi vahistamisega.

Durov, kellel on nii Vene kui ka teiste riikide kodakondsus, peeti laupäeval kinni Pariisi lennujaamas. Durov peeti kinni seoses Telegramiga seotud rikkumistega.

«Palusime viivitamatult Prantsuse võimudel selgitada kinnipidamise põhjusi ning nõudsime tema õiguste tagamist ja konsulaarjuurdepääsu võimaldamist. Prantsuse pool on seni koostööst keeldunud,» teatas saatkond uudisteagentuuri Ria Novosti vahendusel.

Tagasi üles