Päevatoimetaja:
Lomely Mäe

ANALÜÜS Lauri Läänemets: meil on uued maksuideed (24)

Copy
Paljusid asju saab tõlgendada nii- ja naapidi. Oluline on kokku leppida, kuidas mõista termineid, kasvõi sõna «toetus». Vasakult Kristen Michal, Lauri Läänemets ja Jürgen Ligi.
Paljusid asju saab tõlgendada nii- ja naapidi. Oluline on kokku leppida, kuidas mõista termineid, kasvõi sõna «toetus». Vasakult Kristen Michal, Lauri Läänemets ja Jürgen Ligi. Foto: Madis Veltman

Kui Reformierakond ja rahandusminister Jürgen Ligi peaks eelarveläbi­rääkimistel välja tulema uute maksuideedega, siis kavatsevad sotsid vastata samaga, hoiatab Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees, siseminister Lauri Läänemets teisipäeval algavate eelarveläbirääkimiste eel.

Eelkõige on see viide Ligi mõttele palgafondimaksu kohta, mis võiks asendada koalitsioonileppesse kirja läinud ettevõtete tulumaksu ideed.

Läänemets on diplomaatiline ja viisakas, ütleb, et kavatseb Ligi ära kuulata, aga tunnistab, et sotside juhatuses olid pingelised arutelud, kus mõeldi ka omalt poolt välja uued maksumõtted. Lausa kolm tükki. Läänemets ei ütle välja, mis ideed need on, aga möönab lõpuks, et üks neist on «vana hea» astmeline tulumaks. Sotside juhi sõnum on aga pigem, et ise nad initsiatiivi ei näita, ent kui keegi teine (Reformierakond) tuleb uute mõtetega, siis on sotsid ennetavalt ka oma ideed valmis mõelnud.

Selge on see, et sotsid tahavad koalitsioonileppe võimalikult konkreetset ja minimalistlikku tõlgendust. Poliitiline loogika ei anna ruumi vabaduseks. «Mis mõtet koalitsiooniläbirääkimistel on, kui pärast nende lõppu hakatakse uusi ja kokku leppimata ideid välja käima?» küsibki Läänemets.

Tagasi üles