Päevatoimetaja:
Andres Einmann
(+372) 507 3066

Zelenskõi väitel on Ukraina Kurski oblastis veel edenenud (1)

Copy
Ukraina sõjaväelane Kurski oblastis.
Ukraina sõjaväelane Kurski oblastis. Foto: Stringer/Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ütles pühapäeval, et Kiievi väed on rohkem kui kaks nädalat pärast ootamatu sissetungi alustamist teinud uue väikese edasitungi Venemaa Kurski oblastis ja võtnud oma kontrolli alla veel kaks asulat.

«Rääkisin just ülemjuhataja Oleksandr Sõrskõiga ja meie väed liiguvad Kurski oblastis edasi. Ühelt kilomeetrilt kolmele. Veel kaks asulat võeti kontrolli alla,» ütles Zelenskõi.

Presidendi andmetel on veel ühes asulas on käimas aktiivne tegevus.

Riigipea sõnul arutasid osapooled ka relvajõudude kaitsetegevust Donetski oblastis.

Erilist tähelepanu pöörati Novohrodivkale ja Vodõnele, kus toimub suurem osa rünnakutest. Zelenskõi avaldas tänu kõigile üksustele vastupidavuse ja vapruse eest.

«Täna tahan rõhutada meie jõude, mis tagavad just praegu kaitse Venemaa vastu. Jõud, mida me pidevalt tugevdame. Kõik meie Ukraina relvajõudude üksused, kes tõrjuvad Venemaa rünnakuid rindel ja eriti praegu Donetski oblastis. Kõik, kes viivad ellu kaitseoperatsiooni Kurski oblastis. Tänan teid kõiki, sõdalased!» rõhutas president.

Ukrainal õnnestus reedel agressorriigi vangistusest tagasi tuua 115 oma oma sõdurit, nende seas on üle kahe aasta vangis olnud ajateenijaid, 82 Mariupoli kaitsjat ja üheksa sõdurit, kelle Venemaa kohtud olid mõistnud pikaks ajaks vangi.

Ukraina parlamendi inimõigusvolinik Dmõtro Lubõnets ütles telesaates, et alates Ukraina relvajõudude Kurski operatsiooni algusest on taoliste vahetuste osas tekkinud täiendav alus ettevaatlikuks optimismiks. Siiski ei tohi kunagi unustada, et Venemaa jätkab sõda Ukraina vastu ja venelased võivad igal hetkel ilma igasuguse selgituseta peatada mis tahes, sealhulgas vahetusprotsessid.

«Tänase seisuga näevad kõik, et tulemus on olemas. Koordinatsioonistaabi meeskond töötas, kõik tegid oma tööd. Ka täna jätkasime suhtlust järgmiste vahetuste osas, kasutame seda võimalust alati. Praeguse seisuga võin rääkida, et mul on suhtluskanal (Vene inimõigusvoliniku Tatjana) Moskalkovaga,» lausus ta, lisades, et dialoog on muutunud süstemaatilisemaks ja Ukraina on hakanud Venemaa poolelt rohkem teavet saama.

«Kas see võib viidata asjaolule, et hakkame mingeid perioodilisi vahetusprotsesse läbi viima, seda ma tänase seisuga ei tea,» rõhutas Lubõnets.

Lubõnetsi sõnul teeb Ukraina kõik, et vahetus toimuks igal nädalal.

Tagasi üles