Päevatoimetaja:
Andres Einmann
666 2072

FOTOD Hara sadamas varises merre kahekorruseline hoone (8)

Pühapäeva ennelõunal varises Hara sadamas merre kahekorruseline hoone. Esialgsetel andmetel keegi kannatada ei saanud.

Hara sadama muulil varises täna hommikupoolikul merre Hara sadama näitusehoone. Päästeameti pressiesindaja ütles, et häirekeskus sai kell 11.01 teate, et Hara sadamas on merre varisenud kahekorruseline hoone. Tema sõnul pole veel selge, kas hoone hävis täielikult või osaliselt

Pressiesindaja kinnitas, et esialgsetel andmetel kannatanuid ei ole, aga praegu on sündmuskohal ja kail liikumine osaliselt piiratud. 

Sadamapidaja Tarvi Velström kirjutas sotsiaalmeedias, et reede õhtul tekkisid muulil asuvasse näitusehoonesse praod, mis viitasid võimalikule varingu ohule. «Näituse hoone suleti külastajatele kohe ning hoones olnud näitus õnnestus evakueerida. Hetkel on päästeamet muuli osaliselt külastajatele sulgenud. Nädala alguses kaasame ekpertiisi ja toimetame vastavalt eksperitiisi tulemusele. Juminda miinilahingu näituse avame uutes ruumides esimesel võimalusel.»

Ta selgitas, et toimunut on võimalik sadamaalal siiski uudistada ning samuti on sadama restoran, pitsakohvik ja majutus toimimas tavapäraselt. Velström lisas, et kuigi reedel tekkisid esimesed praod, siis on muul ise terve ning kvaliteetselt ehitatud.

«Näitusega on olnud seotud paljud Hara lahe ääres elavad inimesed, kes on selle saamise loosse oluliselt panustanud. Ajalooliselt on juba nii, et rannarahva elust osa jääb merre,» mõtiskleb Velström.

Virumaa Teataja kirjutab, et ühel sadamatöötajal oli plaanis pühapäeva hommikul muulil karingkäik teha, kuid kella 10.55 paiku kuulis raksatust. Näitusemaja poole vaadates nägi ta vaid tolmupilve, sest varingu tõttu vajus merre terve hoone ja mitte ainult. Varing haaras endaga kaasa kaheksa püsiekspositsiooni pilti ja osa Juminda näitusest.

«Püsinäituse saime püsti 2020. aastal ja me lükkasime avamist korduvalt edasi ning lõpuks jäigi see pidulikult avamata,» rääkis püsiekspositsiooni kuraator Birgit Demidova-Alla. «Püsinäitus koosnes Aleksander Zaitsevi 80-ndatel salaja tehtud piltidest. Ta töötas Hara sadama keelatud ja piiratud alal tuukrina. Mõnes mõttes võibki öelda, et tuuker võttis pildid endaga märga hauda kaasa.»

Demidova-Alla sõnul oli näituse kaotus märkimisväärne, sest see pandi üles omafinantseeringu abil. Materjali otsimisele, teostusele ja paigaldusele kulus suurusjärgus 10 000 eurot. Kuraatori sõnul on näituse vastu suurt huvi tundnud nii meedia kui ka inimesed.

Lisaks Hara sadama püsinäitusele varises vette ka osa Lennusadamast pärit Juminda lahingu näitusest, mis paigaldati muulile 2023. aasta kevadel. Telerid ja tehnika jäid küll alles, aga näituse infotahvlid kadusid maa pealt koos miini mulaažide ja poidega nagu vitsad vette. Püsinäitusest on veel alles jäänud kolm pilti, mis asuvad sadama juurde viival teel.

«Meil juhtus veidi nii nagu Banksyl, kelle teosed hävivad,» ütles Demidova-Alla teatava irooniaga. «Võib-olla on see ka märk sellest, et tuleks mõelda uute lahenduste peale, sest loovad mõtted ja inimesed pole maailmast otsa saanud. Õnneks oli see õnnelik õnnetus, sest keegi viga ei saanud, kuid tekkinud kahju on ikkagi märkimisväärne.»

Fotod: Hara näitusemaja enne varingut.

 
 
 
Tagasi üles