Päevatoimetaja:
Alexandra Saarniit

Kristina Kallas: Evelyn Sepa hobiharidust riik tõesti enam kinni ei maksa (8)

Copy
Evelyn Sepp
Evelyn Sepp Foto: Mihkel Maripuu / Postimees / Scanpix Baltics

Haridus- ja teadusminister Kristina Kallas (Eesti 200) vastas roheliste juhi Evelyn Sepa süüdistusele, et kutsekoolist saab jälle lollide laste kool, et täiskasvanud ei saa hobiharidust tõesti enam riigi raha eest.

Kristina Kallas kirjutab sotsiaalmeediapostistuse, et kui Evelyn Sepp süüdistab teda selles, et ta võtab Sepalt ära võimaluse õppida tasuta Hiiumaa ametikoolis linnaaianduse erialal, siis on see tõsi.

«Kutsehariduses tulevad muutused – tasuliseks muutub kutseõpe neile, kellel on vähem kui viis aastat tagasi juba omandatud üks kutse või kellel on vähem kui kümme aastat tagasi omandatud kõrgharidus, kes ei ole töötud ja kellel ei ole probleeme tööturul rakendatavusega. Miks? Kas kutseoskusi peab kollektsioneerima? Tasuta maksumaksja raha eest? Kas hobihariduse peab maksumaksja kinni maksma?»

Kallas selgitas, et Hiiumaa ametikooli ei sulge keegi, seal muutub tasuliseks õppimine neile, kellel on juba olemas haridus, mis tagab neile töökoha ja oskused ja kellel sõna otseses mõttes ei ole vaja koolis käia seetõttu, et muidu ta tööturul rakendust ei leia. «Samal ajal on meil igal aastal 600 kutseoskusteta põhihariduse lõpetavat noort, kes ei pääse kutsekoolidesse, sest ei ole piisavalt kohti.»

Kallas märkis, et alles eelmisel nädalal vestles ta lapsevanemaga, kelle värskelt põhikooli lõpetanud laps ei pruugi saada õppima kutseõppesse, sest konkurss on niivõrd suur. «Kas õigus saada kutseharidus peaks olema eelisjärjekorras temal või Evelyn Sepal? Samal ajal on meil ametikoole, kus 100 protsenti õppuritest on täiskasvanud inimesed, kellel juba on kas kutse või kõrgharidus,» lausus Kallas, täpsustades, et Hiiumaa ametikoolis õpivad tänaseks ainult täiskasvanud inimesed ja üksikud hiidlased. «Ma saan aru, et tallinnlasel Evelyn Sepal on meeldiv käia ennast harimas nädalavahetuseti Hiiumaal, aga kas maksumaksja on eraldanud raha sel eesmärgil maksudest?»

Kallas ütles, et Hiiumaa ametikool suunab oma tähelepanu põhikooli lõpetanud noorte õpetamisele, neile kutseoskuste andmisele ja nendele täiskasvanutele, kes vajavad kutseoskuste uuendamist, et püsida tööturul.

«Kutsehariduses on vaja luua uusi erialasid, mis tööturul rakendust pakuvad. Linnaaiandus on vaieldamatult vajalik eriala, iseasi, kui suur peaks seal olema õppekohtade arv ja kas ülejäänud õppekohad Hiiumaal ei peaks olema seotud näiteks inseneeria ja tervishoiuga, mis on aina kasvava oskustöötajate vajadusega? Ettevõtjad on ammu oodanud, et kutsehariduses oleksid erialad, mis annavad neid oskuseid, mida tööturul vaja on ja see reform näeb just seda ette. Ja ka tasuta asjade saamise ootus peaks tänaseks küll juba olema sealmaal, et me kõik mõistame, et tasuta asju pole lihtsalt olemas.»

Tagasi üles