Päevatoimetaja:
Alexandra Saarniit

Kliimaministeerium kirjutas seaduseelnõusse lõhkeda ähvardava pommi (18)

Copy
Istandikud on puittaimede monokultuur, kus on istutatud üheealised taimed kindlate väikeste vahedega, puudub metsa alustaimestik ja elurikkus. Praegu metsana arvel olevas, kuid istandikku meenutavas kuusikus Viljandi lähedal kasvavad vaid kärbseseened.
Istandikud on puittaimede monokultuur, kus on istutatud üheealised taimed kindlate väikeste vahedega, puudub metsa alustaimestik ja elurikkus. Praegu metsana arvel olevas, kuid istandikku meenutavas kuusikus Viljandi lähedal kasvavad vaid kärbseseened. Foto: Elmo Riig

Pärast nädalast puiklemist tunnistas kliimaministeerium, et plaanib seaduseelnõuga lubada Eestisse kuni kolme Hiiumaa jagu selliseid puuistandikke, kuhu võiks istutada ka kurikuulsaid ohtlikke Valgevene päritolu kuuseistikuid, mida Eesti metsa istutada ei tohi.

Metsaseaduse muutmise eelnõu seletuskiri väidab, et puuistandike metsaseaduse kohustustest vabastamine on väikese mõjuga muudatus. Plaan paljastub ridade vahelt. Kui Eestis tavalisi puid metsa istutada, peavad istikud olema Eesti või Läti päritolu. Päritolu tähendab metsaseaduse järgi algmaterjali ehk seemnete päritolu, mitte vaid istikute importi riigist. Istandike puhul aga viide vastavale ministri määrusele puudub.

Liiga kaugelt pärit metsataimede hiigelkoguses Eesti loodusse paiskamine – lubatud pindalale mahuks neid kaugelt üle 500 miljoni – ohustab Eesti maaülikooli teadustööde järgi meie puude genofondi, lennutab haigusriskid taevasse ja sirgete palgipuude asemel võivad kasvada jändrikud.

Tagasi üles