Päevatoimetaja:
Sven Randlaid
(+372) 507 3066

USA lennukikandja USS Abraham Lincoln saabus Lähis-Itta

Copy
USS Abraham Lincolni lahingugrupp.
USS Abraham Lincolni lahingugrupp. Foto: Seaman Apprentice Daniel Kimmelman/Scanpix

USA lennukikandja USS Abraham Lincoln saabus koos oma lahingugrupiga Lähis-Itta, teatas kolmapäeval Ühendriikide sõjavägi pärast seda, kui kaitseminister Lloyd Austin oli andnud löögirühmale korralduse oma liikumist kiirendada.

Pentagon teatas kuu algupoolel, et USA suurendab oma sõjalist kohalolekut Lähis-Idas ja saadab sinna täiendavalt sõjalaevu ja hävituslennukeid vähendamaks võimalust piirkondlikuks eskalatsiooniks Iraani suunalt.

Austini korraldusel suundus USS Abraham Lincoln Lähis-Itta, et vahetada välja seal viibiv lennukikandja USS Theodore Roosevelt koos oma lahingugrupiga, mis paikneb praegu Omaani lahes ja pidi naasma kodumaale hiljem sel suvel.

Otsus näitab, et Pentagon on otsustanud hoida vähemalt ühe lennukikandja Lähis-Idas heidutuseks Iraani vastu vähemalt järgmise aastani.

USA kavatseb saata piirkonda ka rohkem maal baseeruvaid ballistiliste rakettide süsteeme.

President Joe Biden on arutanud USA sõjaväe uusi lähetusi korduvalt ka Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahuga.

Hirm ulatusliku eskalatsiooni ees on kasvanud pärast seda, kui Hizbollah ja Iraan tõotasid vastata Iisraeli rünnakutele, milles tapeti Liibanoni islamiliikumise juhtivliige Fuad Shukr ja Palestiina islamistliku äärmusrühmituse Hamasi poliitiline liider Ismail Haniyeh.

Biden toonitas kolmapäevases telefonikõnes Netanyahule Gaza relvarahuleppe kiireloomulisust, teatas Valge Maja.

«President rõhutas relvarahu ja pantvangide vabastamise lepingu kiireloomulisust ning arutas eelseisvaid kõnelusi Kairos, et kõrvaldada kõik allesjäänud takistused,» seisis Valge Maja avalduses.

Biden ja Netanyahu rääkisid telefoni teel kolmapäeva hilisõhtul.

Tagasi üles