Päevatoimetaja:
Sven Randlaid
(+372) 507 3066

Biden rõhutas Netanyahule Gaza kokkuleppe kiireloomulisust

Copy
USA asepresident Kamala Harris ja president Joe Biden.
USA asepresident Kamala Harris ja president Joe Biden. Foto: RS/MPI/Capital Pictures/Scanpix

USA president Joe Biden toonitas kolmapäevases telefonikõnes Iisraeli peaministrile Benjamin Netanyahule Gaza relvarahuleppe kiireloomulisust, teatas Valge Maja.

«President rõhutas relvarahu ja pantvangide vabastamise lepingu kiireloomulisust ning arutas eelseisvaid kõnelusi Kairos, et kõrvaldada kõik allesjäänud takistused,» seisis Valge Maja avalduses.

Biden ja Netanyahu rääkisid telefoni teel kolmapäeva hilisõhtul.

Iisraeli ajaleht Haaretz oli enne seda teatanud, et üleskutses kokkuleppele jõuda osales ka USA asepresident ja demokraatide presidendikandidaat Kamala Harris.

Haaretzi andmetel arutas kolmik relvarahu saavutamist Iisraeli ja Hamasi vahel, jõupingutusi äärmusrühmituse käes olevate pantvangide vabastamiseks ja diplomaatilisi vahendeid piirkondlike pingete leevendamiseks.

Möödunud nädalal toimusid kahepäevased relvarahukõnelused Katari pealinnas Dohas ja need jätkuvad sel nädalal Egiptuse pealinnas Kairos.

Lähis-Ida ringreisi lõpetav USA välisminister Antony Blinken ütles teisipäeval Kataris, et Gaza relvarahu sõlmimiseks pole aega raisata.

«Aeg on määrava tähtsusega» relvarahu jaoks Iisraeli ja Palestiina äärmusrühmituse Hamas vahel, ütles Blinken Doha lennujaamas ajakirjanikele, valmistudes tagasi Washingtoni lendama.

«See tuleb ära teha ja seda tuleb teha lähipäevil ning me teeme kõik endast oleneva, et see finišijoonest üle saada,» ütles ta.

Blinken ütles esmaspäeval Tel Avivis, et Iisrael on nõustunud USA ettepanekuga ületada lõhed kahe poole vahel ja kutsus Hamasi seda eeskuju järgima.

Tagasi üles